Pflaumen z naší Kytlice

Kytlice – Během pěti měsíců se na pěti místech představuje pět finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého. V sevorčeských Kytlicích, obci na území bývalých Sudet, se uskuteční videoprojekce Marka Thera. Zaměřena je na téma odsunu německých obyvatel.

V průběhu odpoledne bude mimo jiné možné vidět Therovo video Pflaumen, ilustrující sudetoněmeckou problematiku na vztahu malého chlapce a jeho matky, a Bei dem..., zaměřené na historii obce Dolní Podluží, dříve nazývané Niedergrund.

Kytlice (dříve Kittlitz) nebyly pro projekce vybrány náhodně – leží právě v oblasti německého pohraničí a obec Dolní Podluží se nachází v jejích těsné blízkosti. Akce se koná 27. srpna od 16:00 v hostinci Duha.

Prvním finalistou Chalupeckého ceny, který se představil, byl Jiří Thýn. V září se plánuje prezentace Pavla Sterece v Koněpruských jeskyních, řijen bude patřit Filipovi Cenkovi v Olomouci a listopad Dominiku Langovi v Táboře. Svou tvorbu bude pětice finalistů jako každý rok také prezentovat na výstavě v Centru současného umění DOX v Praze. Letošní laureát bude vyhlášen 25. listopadu.