Hledání identity jedním hercem

Cheb - Hned třemi představeními začal ve čtvrtek v Chebu 16. ročník mezinárodní přehlídky Divadlo jednoho herce. Do neděle nabídne festival celkem 14 představení divadel z Čech, ale i ze Slovenska, Německa nebo Polska. Letošními monodramaty se prolíná téma hledání identity jedince ve společnosti.

Úvodním představením byla hra Mattiase Brunna Po Fredrikovi v podání Ivana Luptáka z Divadla Letí. Strhující švédské monodrama zvítězilo v roce 2005 v divácké soutěži stockholmského divadla Riksteatern a od té doby slaví úspěchy na mnoha evropských scénách.

První večer se v Chebu představilo i mimické monodrama Marná láska v podání Radima Vizváryho, inspirované vztahem Federika Garcíi Lorky a Salvadora Dalího. Ve studiu d pak mladá německá performerka Corinna Korthová uvedla netradiční hru Ústav pro výzkum kříženců - srstnatá zvířata, v níž se sama nechá fiktivně přeoperovat na zvíře.

Po delší době se chebskému divadlu podařilo na přehlídku dostat i představení Národního divadla. V monodramatu Milady Součkové Historický monolog se představí v roli prezidenta Emila Háchy Eva Salzmannová.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Pořádající Západočeské divadlo v Chebu se předvede vlastní inscenací Dokonale křehká cesta k růžovým poutům. Hra pojednává o fiktivní postavě televizního seriálu, která se chce dostat do reálného života. Hrát bude Petr Konáš, sám shodou okolností i představitel seriálových rolí.

„Představení do značné míry spojuje téma vlastní identity a vyloučenosti,“ uvedl k programu umělecký šéf chebského divadla Zdeněk Bartoš. Přehlídku zakončí 2. října monodrama Žena vlčí mák o nečekaném a šokujícím citovém vzplanutí starší dámy v podání Hany Maciuchové. Kvůli velkému zájmu diváků divadlo v neděli nabídne hru dokonce dvakrát.