Muž s dýmkou - film o otci Madeleine Albrightové

Praha – Dokumentární film Muž s dýmkou je poctou českému diplomatovi a univerzitnímu profesorovi Josefu Korbelovi, otci Madeleine Albrightové. Právě podle její vzpomínkové knihy režisér Josef Císařovský snímek natočil. Někdejší americká ministryně zahraničí se nedělní premiéry v pražském kině Atlas také zúčastnila. Dokument uvede Česká televize 17. listopadu na druhém programu.

Dokument o Korbelově životě a díle je postaven na výpovědích Albrightové, její sestry Kateřiny a bratra Jendy. „Můj otec byl vždycky dobrý československý patriot. Moc mě naučil,“ řekla před začátkem promítání Albrightová. Po zhlédnutí snímku uvedla, že moc dobře ukazuje nejen život jejího otce, „velkého intelektuálního humanisty“, ale je i výpovědí o zážitcích těch, kteří museli opustit svou vlast a našli nový život.

Dokumentární film mapuje nelehký život Josefa Korbela, muže s údělem diplomata psance: z rodné vlasti ho nejdříve vyhnal nacismus a poté komunismus. Film je zároveň poctou muži, který vychoval dvě ministryně zahraničních věcí Spojených států amerických – dceru Madelaine Albrightovou a svou studentku Condoleezzu Riceovou. V jeho rodné vlasti se na něj ale téměř zapomnělo.

  • Madeleine Albrightová autor: Zbyněk Stanislav, zdroj: ČTK
  • Karel Schwarzenberg a Madeleine Albrightová autor: Zbyněk Stanislav, zdroj: ČTK

Podle mnohých odborníků je odkaz Josefa Korbela stále znatelný v demokratické orientaci zahraniční politiky USA. Zavzpomínat na něj do pražského kina Atlas přišel i Václav Havel nebo Karel Schwarzenberg, jenž je zároveň donátorem nového filmu. Podle ministra zahraničí Korbel skvěle reprezentoval ducha první republiky, „hluboce zakořeněné vlastenectví lidí, kterým šlo opravdu o tu zem“.

Josef Korbel se narodil v září 1909 v Kyšperku, nynějším Letohradě. V letech 1936 až 1939 byl tiskovým atašé v Bělehradě, za druhé světové války vedl československé vysílání BBC v Londýně. Po válce se stal velvyslancem v Jugoslávii a Albánii. Po únorovém puči v roce 1948 odešel do exilu a požádal o azyl v USA. Útočiště nalezl v Denveru ve státě Colorado, kde přednášel na Vysoké škole mezinárodních studií, která od loňska nese jeho jméno. Zemřel v roce 1977.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)