George Harrison podle Scorseseho

Londýn - V Londýně měl v neděli premiéru dokument o Georgi Harrisonovi, který natočil americký režisér Martin Scorsese. Na slavnostní uvedení se přišli podívat i oba zbývající členové Beatles - Paul McCartney a Ringo Starr.

Harrison zemřel v osmapadesáti letech na rakovinu v listopadu 2001. Podle McCartneyho snímek nazvaný Living in the Material World podle jednoho z Harrisonových alb vyvolává „spoustu milých vzpomínek“. „Byl to můj mladší kamarád ze školního autobusu, když byl ještě malý. Je to skvělý kluk a všem nám hodně schází,“ vzpomínal devětašedesátiletý „Brouk“ .

Dokument sleduje chronologicky muzikantův život od dětství v Liverpoolu, éru Beatles, ale nejvíce času věnuje období po rozpadu skupiny. Tehdy vydal řadu sólových desek a naplno se věnoval meditaci a indické hudbě a náboženství, ale také zahradničení a zajímal se o formuli jedna. Harrisonovi se přezdívalo „tichý Beatle“, ale snímek se podle kritik nevyhýbá jeho někdy prudké povaze, experimentování s drogami a náklonnosti k ženám.

Reportáž Terezy Radvákové (zdroj: ČT24)

Oscarový režisér Scorsese má na kontě kromě hraných filmů i několik hudebních dokumentů - v roce 1978 natočil Poslední valčík o posledním koncertu skupiny The Band, v roce 2006 dokument o Bobu Dylanovi No Direction Home a o dva roky později snímek Rolling Stones.

Film o Harrisonovi připravoval pět let ve spolupráci s vdovou po Harrisonovi Olivií, která mu poskytla archivní materiály. Ve filmu jsou i rozhovory s lidmi kolem Harrisona - vedle McCartneyho, Starra a Olivie Harrisonové v něm hovoří i kamarádka Beatles z hamburských let Astrid Kirchherrová, hudební producent Phil Spector, šampion formule jedna Jackie Stewart, první žena Harrisona Pattie Boydová a kytarista Eric Clapton, který si Boydovou vzal.

  • Ringo Starr a Barbara Bachová zdroj: ISIFA / Rex Features
  • Paul McCartney zdroj: ISIFA / Rex Features

Kromě McCartneyho a Starra a jejich partnerek - Nancy Shevellové a Barbary Bachové - dorazily na premiéru snímku také vdova po Harrisonovi Olivia a vdova po Johnu Lennonovi Yoko Ono. Dostavili se i členové někdejší komediální skupiny Monty Python Michael Palin a Terry Gilliam. Harrison se v 70. letech věnoval filmu jako producent a zachránil později slavný film Monty Pythonů Život Briana, když zastavil svůj dům a dal tvůrcům peníze na jeho natočení.

Film George Harrison: Living in the Material World půjde v britských kinech od úterý a v polovině října vyjde na DVD.