Johannes Vermeulen: Zátiší s hudebními nástroji a knihami

Na počátku 17. století se v malbě osamostatnilo a vykrystalizovalo téma zátiší. Jedním z center, kde se emancipovalo jako samostatný obor, byla i rudolfinská Praha, největšího rozkvětu však dosáhlo v Holandsku. Dnes mimo jiné vypovídají i o době, ve které vznikla, jsou tedy i historickým dokumentem. Malbě zátiší se věnoval i Johannes Vermeulen. Pražský obraz Zátiší s hudebními nástroji a knihami (Vanitas) nese malířův monogram a byl namalován kolem roku 1660. O detailech bravurního uměleckého díla i bohaté a složité symbolice Vanitas pohovoří kurátorka Jitka Handlová.

Jitka Handlová vystudovala Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, obor historie (1980–1986). V roce 1987 nastoupila interní aspiranturu na Akademii věd (do roku 1989). Od roku 1993 je kurátorkou pro edukaci v Národní galerii v Praze. V centru odborných zájmů Jitky Handlové je především holandské a vlámské umění 17. století a tvorba současných českých umělců.

Národní galerie v Praze nikdy nezavírá - Zátiší s hudebními nástroji a knihami (Vanitas) (zdroj: ČT24)

Seriál Národní galerie nikdy nezavírá pokračuje opět v neděli 16. října. Přesuneme se tentokrát do Sbírky umění 19. století. Tématem bude obraz od Antonína Hudečka Večerní ticho, jenž představí kurátorka Veronika Hulíková. Všechny předešlé díly naleznete zde.

Vydáno pod