Midi Lidi a Operace Kindigo

Praha - Souběžně s novým filmem Petra Marka Nic proti ničemu vzniklo také hudební album jeho skupiny Midi Lidi. Držitelé Českého lva za filmovou hudbu vydávají své třetí studiové album nazvané Operace Kindigo. Kapela jej představí na společném turné s košickou skupinou Puding pani Elvisovej.

O svém novém filmu Nic proti ničemu říká Marek, že je to komedie. Taky na čerstvém albu jeho kapely Midi Lidi je slyšet větší vstřícnost k okolnímu světu. „Ten optimistický slogan Na světě je dobře, jenom když ho máš rád je vlastně trošku přeidealizovaný, samozřejmě, schválně. A hned za tím je ta věta: 'Ale kde to mám brát, kde to mám brát'?“

Midi Lidi si berou inspiraci hlavně v popové hudbě, tedy žánru, který je optimistický téměř povinně. „Je to taková sranda, taková ironie, parodie, která se částečně už přehoupla do toho 'hudebna' mnohem víc,“ uvedl Tomáš Kelar.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Midi Lidi se pohrávají s popem a pro sebe tak hledají vlastní hranice. Velkou inspirací je jim třeba tuzemský a hlavně slovenský pop 80. let. Smyslem pro humor, se kterým mísí vysokou a popovou kulturu, jsou Midi Lidi blízcí filmovým i divadelním projektům, ve kterých členové kapely působí. Odtud třeba vychází postoj k nedokonalosti. 

Snímek Nic proti ničemu, který byl poprvé uveden na MFF v Karlových Varech v soutěžní sekci Na východ od Západu, působí občas jako dokument. Bere si na paškál marné pokusy o nastolení lepšího světa prostřednictvím různých sdružení, jejichž motivace jsou často ušlechtilejší než schopnost organizátorů uvést je do praxe. Jeho hrdiny jsou manželé, kteří inkognito přijedou na sraz adoptovaných snažících se založit občanské sdružení. Hodlají si totiž osvojit dítě a chtějí poznat, jací lidé z nich mohou vyrůst. Během několikadenního pobytu v kempu, kde se schůzka odehrává, každý z účastníků odhalí své pravé motivace, charakter a dojde k několika nedorozuměním.

Patr Marek začal filmy natáčet na konci 80. let. Je rovněž divadelním hercem. Pracoval jako filmový dramaturg v pražském Roxy a působí jako pedagog na katedře režie FAMU.