Woodrow Wilson a T. G. Masaryk se sešli podruhé

Praha - První akcí dnů Woodrowa Wilsona, které oslavují návrat jeho sochy před pražské hlavní nádraží, bylo dnes zahájení výstavy Hlasy vize v nové budově Národního muzea. Deset panelů návštěvníky informuje o životě Wilsona a prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka a také o historii sochy.

„Možná to zní trochu ironicky, ale Wilson a Masaryk se spolu setkali pouze jednou - v New Yorku. U nich šlo vlastně o partnerství duchovní, partnerství ve vizích. Prezident Masaryk ovšem dlouhou dobu získával podporu mezi Američany pro autonomní stát. Wilsonova podpora přišla ke konci války, kdy umožnil národům Rakouska-Uherska, aby utvářely svůj vlastní osud,“ řekla kurátorka výstavy v Národním muzeu Gail Naughton.

Název výstavy Hlasy vize podle ní odráží fakt, že Wilson s Masarykem na konci války opravdu pozvedli hlas vize, která předpokládala vznik samostatných států po rozpadu Rakouska-Uherska.

Rozhovor s Gail Naughtonovou (zdroj: ČT24)

Pomník Woodrowa Wilsona byl proti budově nádraží vztyčen v roce 1928. Nacisté ho zničili v roce 1941. Místo, kde pomník byl, je nyní zastavěno novou nádražní halou. Myšlenku vytvořit kopii 3,5 metru vysoké bronzové sochy iniciovala společnost AFoCR, která také zajistila finanční prostředky. V červnu roku 2008 se práce na obnově sochy ujal sochařský tým Václava Frýdeckého, Michala Blažka a Daniela Talavery.

Wilson Masarykovi pomohl v jeho snaze o osamostatnění Československa v roce 1918. Wilsonův památník se před hlavní nádraží vrátil po sedmdesáti letech už v září, ale až ve středu 5. října se bude konat slavnostní odhalení. Původní dílo za druhé světové války strhla německá okupační vojska.

Panely v muzeu připomínají Wilsonovy zásluhy o ustavení samostatného Československa v roce 1918 a dramatické okolnosti existence původní sochy, jejímž autorem byl Albín Polášek.