Londýnskému festivalu se líbí slovensko-český Dům

Londýn - Slovensko-český film Dům režisérky Zuzany Liové, který vznikl v koprodukci ČT, byl navržen na cenu Londýnského filmového festivalu pro nejlepší debut. Sutherlandovu cenu „pro režiséra nejoriginálnějšího debutu“ může získat i dalších 11 snímků.

Dům je „působivým portrétem konfliktu mezi generacemi“, uvedl v programu festivalu britský filmový publicista Peter Hames. Připomněl, že Liová dostala za scénář prestižní cenu Krzysztofa Kieslowského. „Citlivost a postřehy scénáře režisérka stejně citlivě realizovala vizuálně,“ napsal Hames a vyzdvihl herecký výkon Miroslava Krobota v úloze otce hlavní hrdinky. Film byl letos uveden i na berlínském festivalu Berlinale a také v Karlových Varech. V českých kinech se objeví 20. října.

Na Sutherlandovu cenu byly nominovány také filmy z Thajska, USA, Belgie, Francie, Rakouska, Íránu, Švédska, Austrálie a Číny.

Vedení festivalu dnes také oznámilo, že udělí cenu za celoživotní dílo kanadskému režisérovi Davidu Cronenbergovi (Moucha, Východní přísliby nebo Crash) a britskému herci Ralphu Fiennesovi (Předčítač, Anglický pacient, výrazně ho proslavil lord Voldemort z Harryho Pottera). Znám je i užší výběr devíti filmů, z nichž porota vybere nejlepší snímek. Je mezi nimi například vítěz benátského filmového festivalu Faust Alexandra Sokurova nebo The Descendants (Potomci) režiséra Alexandera Paynea s Georgem Clooneym.

Festival se koná potrvá od 12. do 27. října. Uvedeno bude 204 celovečerních filmů a 110 krátkometrážních snímků z 55 zemí, včetně českého snímku Pouta a slovensko-české koprodukce Cigán. Oba také vznikly s přispěním České televize.

Londýnský festival patří k největším přehlídkám v Evropě a má charakter nesoutěžního festivalu. Snaží se ukázat londýnskému publiku nejlepší snímky uplynulého roku, které však již byly většinou uvedeny na jiných přehlídkách. Předloni ale organizátoři poprvé udělili cenu za nejlepší film přehlídky, který bude vyhlášen i letos.

Vydáno pod