Petr Sís v Ptačím sněmu medituje o životě

Praha – Perským eposem z 12. století se inspiroval ve své nejnovější knize spisovatel a výtvarník Petr Sís. V Ptačím sněmu vypráví o putování ptáků, kteří se rozhodnou najít pravého krále. V symbolickém příběhu jsou, stejně jako u perského autora, zástupci lidských charakterů. Sís knihu nejen napsal, ale i ilustroval.

„Zhruba před patnácti lety jsem ilustroval Fantastickou zoologii Jorge Luise Borgese. A jedna kapitola byla o tom, jak ptáci hledají svého krále, který za ně všechno vyřeší,“ prozradil Sís, že námět Ptačího sněmu získal z knihy o mytologických zvířecích tvorech, sepsanou v roce 1968 tehdy už zcela slepým argentinským spisovatelem.

Sís je ceněným autorem knih pro děti, ohlas měla především jeho Zeď. Kniha s podtitulem „Jak jsem vyrůstal za železnou oponou“ zachycovala dobu a situace, v nichž podle Síse čtenáři buď nežili, tedy si je neuměli dost dobře představit, anebo žili, a pak měli každý svůj vlastní příběh a vzpomínky. Ptačí sněm ale na rozdíl od Zdi je díky své symbolice srozumitelný komukoli.

  • Petr Sís autor: Michal Kamaryt, zdroj: ČTK
  • Petr Sís / Ptačí sněm zdroj: Labyrint

Kniha vypráví o ptácích, kteří se vydají hledat svého krále. Do čela pestrého hejna se postaví modrý dudek, jenž ostatním nezapírá, že cesta k tajemné hoře Kaf bude daleká, plná překážek a nebezpečí. Než ptáci přeletí sedm údolí – Hledání, Lásky, Porozumění, Odstupu, Jednoty, Úžasu a Smrti –, zůstane jich pouhopouhých třicet. Ti nejvytrvalejší ale nakonec svůj cíl najdou. „Je to taková bilance, meditace nad životem,“ říká o Ptačím sněmu Sís.

Kromě perského eposu z 12. století čerpal také z divadelní hry, která vznikla o šest století později. „Mluvil jsem i s islamistkou Zuzanou Kříhovou, která mi vysvětlila všechny ty náboženské věci. Rozhodl jsem se, že se k nim nebudu přibližovat,“ přiznává Sís, „na to bych neměl, v tom příběhu je spousta symboliky a súfijské filozofie.“

Spisovatel a výtvarník Petr Sís (zdroj: ČT24)

Ptačí sněm pokřtil v úterý v Centru současného umění v DOX v pražských Holešovicích. Ve Spojených státech, kde od poloviny 80. let trvale žije, vyjde kniha až 27. října. Titul si ale budou moci přečíst děti (a dospělí) také ve Španělsku, Jižní Koreji, Německu či Francii.

PETR SÍS / PTAČÍ SNĚM. Vydal: Labyrint; 395 Kč.