Roma Big Top: to dobré romské ve stanu

Praha – V pražských Riegrových sadech vyroste na dva dny – 5. a 6. října – Romaňi cerha, v doslovném překladu z romštiny Romský stan, jak zní podtitul akce Roma Big Top. Program podle organizátorů umožní pražské veřejnosti a také žákům základních škol zažít to dobré, co přináší přítomnost romské menšiny v Evropě.

„Praha 2 by podporovala tuto akci, i kdybychom neprožívali to, co v současnosti prožíváme na severu Čech. Přesto to vnímáme jako určitou reakci na romskou otázku. Představit dětem ze základních škol romskou kulturu a historii se nám jeví jako nadmíru důležité,“ uvedl místostarosta Prahy 2 Jan Pech (ČSSD), pod jehož záštitou se akce pořádá.

Dopolední program v šapitó patří po oba dva dny školám. „Romští lektoři, romští umělci, romské děti prezentují neromským dětem ze základních škol důležité momenty romské historie, kultury, jazyka. Jde nám o to, aby neromské děti měly informace o Romech i od někoho jiného než jen z televizních zpráv ze Šluknovska,“ vysvětlil za organizátory Adam Pospíšil.

Odpoledne se stan otevře veřejnosti. Zájemci si budou moci prohlédnout výstavu Zaniklý svět, která mapuje romský holocaust u nás. A to nejen pronásledování v době protektorátu, přesahuje i do současnosti. Expozicí provede návštěvníky přímý potomek jedné z rodin českých Romů, jejíž členové přišli za druhé světové války o život.

Rozhovor s Adamem Pospíšilem a Janem Pechem (zdroj: ČT24)

Večery v Romském stanu budou patřit představením – hudebním i divadelním. Přímo pro Roma Big Top vznikla hra, která přenáší do dnešní doby romskou mytickou postavu Guľi Daj, jakousi obdobu Polednice. Inscenace je na programu dnes od 19:00. Po divadle návštěvníkům zahraje Mário Bihári a Bachtale Apsa. Hudba bude znít v Romském stanu i 6. října. Nejprve díky královéhradeckému uskupení Terne Čhave (od 19:00), poté ho vystřídá jeho „paralelní šlahoun“ – poměrně nová kapela Bitumen Beat.