Maraton udílení Nobelovek pokračuje literaturou

Stockholm - Dnes ve 13:00 SELČ bude ve Stockholmu oznámeno jméno 108. držitele Nobelovy ceny za literaturu. Prestižní ocenění patří mezi ta, u kterých není zanedbatelný vliv aktuálního světového dění a se kterými se pojí velká očekávání.

Japonský spisovatel Haruki Murakami, Izraelec Amos Oz, Američan Philip Roth nebo Kanaďanka Margaret Atwoodová jsou uváděni mezi možnými kandidáty na významné ocenění. Hovoří se také například o Polácích Olze Tokarczukové a Adamovi Zagajewském nebo o brazilském básníkovi a esejistovi Ferreirovi Gullarovi.

Mezi sázkaři ale překvapivě zabodoval zpěvák Bob Dylan. V prestižní britské sázkové kanceláři Ladbrokes se ve středu na sedmdesátiletého zpěváka během 12 hodin soustředilo 80 procent přijatých sázek. S kurzem 5:1 v předvečer udílení cen předstihl dosavadního favorita u Ladbrokes, syrského básníka Adonise.

Rozhovor s Pavlem Mandysem (zdroj: ČT24)

Mnoho sázek na Dylana, považovaného spíš za outsidera mezi možnými kandidáty, prý přišlo i ze Švédska, ačkoli tamními literárními kruhy rezonuje spíše Adonisovo jméno. Kurz syrského básníka u Ladbrokes klesl na 6:1. Tajemník Královské švédské akademie Peter Englund ale řekl, že spekulace sázkových kanceláří jsou někdy „úplně šílené“, a vyzval lidi, aby je ignorovali.

Spekuluje se ale i o tom, že by Nobelovu cenu mohl získat některý z českých spisovatelů. „Asi dvacet let se mluví o tom, že by cenu mohl dostat Milan Kundera. Stejně tak by z té generace autorů 60. let mohl uspět Ivan Klíma nebo i Václav Havel. Záleží spíš na jejich aktuální tvorbě, a jak Škvorecký, tak Kundera již dlouho nic nepublikovali. Takže možná Ivan Klíma, možná Václav Havel,“ říká publicista Pavel Mandys.

Maraton udílení prestižních cen bude pokračovat v pátek vyhlášením Nobelovy ceny za mír a vyvrcholí v pondělí oznámením laureáta ceny za ekonomii.

Vydáno pod