Pavel Haas Quartet získal Gramophone Awards

Londýn - Český Pavel Haas Quartet získal dnes v Londýně prestižní cenu britského hudebního časopisu Gramophone za nahrávku roku za Smyčcové kvartety Antonína Dvořáka. Kvarteto také dostalo cenu pro nejlepší komorní nahrávku. Nahrávku roku vybíralo 47 kritiků z více než 1000 alb vydaných během uplynulého roku. Časopis Gramophone, zaměřený na klasickou hudbu, o svých cenách tvrdí, že to jsou „nejvlivnější ocenění za klasickou hudbu na světě“.

„Pokud bychom chtěli srovnávat, dala by se tato událost přirovnat například k udělování Oscarů ve sféře filmové. Je to pro nás velká pocta, už když si uvědomíme, z jak obrovského množství nahrávek se vybírá,“ uvedla houslistka kvartetu Eva Karová. Podle ní je ale pro členy souboru největším oceněním odezva posluchačů. „Ceny jsou pro nás důležitou zpětnou vazbou ze strany odborníků v oboru,“ dodala.

„Pavel Haas Quartet baví Brity především tím, že působí velmi neformálně a také tím, že je mladý. Zvuk nahrávek kvarteta je mladistvý, dynamický a na hudebnících je vidět, že mají radost ze hry, což při udílení cen všichni zdůrazňovali. Dalo by se říct, že s Brity jde o vzájemnou lásku. Pavel Haas Quartet v Británii měli několik důležitých koncertů a velmi dobře se zde prodávají jejich desky,“ informoval z Londýna redaktor ČT Petr Fischer.

Pavel Haas Quartet byl založen v roce 2002 a zaměřuje se na českou komorní hudbu. Cenu časopisu Gramophone za nejlepší komorní nahrávku získal již před čtyřmi lety za svůj debut - nahrávku Janáčkovy kompozice Listy důvěrné a druhého ze tří smyčcových kvartetů Pavla Haase, tedy českého židovského skladatele, který zahynul za války v Osvětimi.

Nahrávka Dvořákových kvartetů opus 106 a 96, které vydal Supraphon, přinesly souboru nejen hlavní cenu, ale také ocenění v kategorii nejlepší nahrávka komorní hudby. „Je patrné, jak si hudebníci užívají domácí hudbu, a jsou proto skvělými velvyslanci toho nejlepšího v české komorní hudbě,“ uvedl šéfredaktor Gramophonu James Jolly.

Ceny se předávaly v Londýně a ceremonie vyvrcholila vystoupením vítězného Pavel Haas Quartet. Venezuelský dirigent Gustavo Dudamel byl vyhlášen umělcem roku. Je to jediná cena Gramophone, o které rozhodují posluchači a ne hudebníci. Cenu za celoživotní dílo dostala anglická mezzosopranistka Janet Bakerová. Dirigent John Eliot Gardiner získal ocenění za mimořádný hudební počin za projekt Bach Cantata Pilgrimage, během něhož nahrál všechny církevní kantáty J.S. Bacha.

V kategorii orchestrální hudby byla nominována smuteční symfonie Asrael Josefa Suka, která byla poslední nahrávkou Charlese Mackerrase s Českou filharmonií. Tuto cenu ale nakonec dostal Královský liverpoolský filharmonický orchestr za nahrávku desáté symfonie Dmitrije Šostakoviče.

Vydáno pod