Morcheeba v Česku rozproudí Blood Like Lemonade

Praha - Éterický duch hudby bratrů Godfreyových a posmutnělé texty přednesené zpěvačkou Skye přinesly kapele Morcheeba mnoho příznivců už po vydání první desky v roce 1996. Sky na čas z kapely odešla, vloni se ale opět vrátila a znovu nabytou harmonii stvrdila nové úspěšné album. V pátek z něj Morcheeba zahraje v Praze.

Příjemný mix triphopu, funku a blues, zahalený do melancholických melodií, je oblíbený i u českých posluchačů. V Česku Morcheeba vystoupila v červnu 1998 na festivalu Jam a naposledy hrála v Praze bez Skye před třemi lety.

Dnes si fanoušci už zase kompletní Morcheeby v pražském KC Vltavská budou moci naživo poslechnout skladby z poslední desky s názvem Blood Like Lemonade. Zdařilý comeback je podle hudebních publicistů jedním z nejosobnějších alb s písněmi, v nichž se odrážejí osobní vztahy členů kapely.

Na počátku všeho byli bratři Paul a Ross Godfreyovi. Ten první uměl muziku naprogramovat, ovládal bicí živé i automatické, scratchoval s gramofonovými deskami a pěkně zpíval. Jeho bratr Ross zas kromě perkusí střídal basovku s klasickou španělkou a občas s pianem. Kapelu dali dohromady v roce 1995 a v klubu se seznámili s charizmatickou Sky Edwardsovou.

„S Morcheebou přišlo úplně nové vyjadřování o hudbě, že je to vyklidněná hudba, že je to partička,“ vysvětlil redaktor kulturní rubriky ČT Petr Vizina. „Morcheeba přišla s něčím, co známe dobře třeba z filmu Samotáři. V názvu kapely je marihuana, tedy zpomalené tempo, trochu snové vidění světa.“

Hned novinka You Can You Trust přinesla temnotami opředenou triphopovou atmosféru s eroticky znějícím hlasem Sky. Druhé album Big Calm zvedlo vlnu zájmu o Morcheebu i v Česku. Obsahovala prvky reggae, jazzu, vlivy elektroniky i filmových soundtracků.

Další album Fragments Of Freedom z roku 2000 slavilo úspěch u publika napříč žánry, kapelu posunulo do společnosti velkých popových hvězd. A pak přišlo Charango pojmenované podle malého strunného nástroje z Jižní Ameriky. Zněla na něm tklivá kytara a v dálce zvláštní šumění.

V roce 2003 Sky z Morcheeby odešla a duo si našlo náhradu v podobě vokalistky Daisy Marteyové. O dva roky později vydalo album Antidote, víceméně akustický počin s nádechem psychedelie. Marteyovou později na živých koncertech nahradila Jody Sternbergová. A tu na další desce Dive Deep z roku 2008 zase vystřídala řada dalších vokalistů.

Petr Vizina o Morcheebě (zdroj: ČT24)

Skye se vydala na sólovou dráhu a čeští hudební fanoušci ji mohli slyšet na Sázavafestu v roce 2007. Její projev na sólové dráze byl čistě písničkářský. Dohromady s bratry Godfreyovi se dala zase v roce 2010.

Z Prahy se Morcheeba vypraví do Bukurešti, Kyjeva, Peterburgu a Moskvy. Poslední říjnový koncert kapelu zavede spět do domovské Británie.