Ministerských 260 milionů na opravy Státní opery nestačí

Praha - Na komplexní rekonstrukci svých třech objektů by Státní opera Praha (SOP) potřebovala 480 milionů korun, ministerstvo kultury (MK) je však schopno ze svého rozpočtu dát v příštích třech letech jen 260 milionů. Zda bude do SOP investovat víc, se rozhodne po rekonstrukci historické budovy opery v září 2014. Opravy jsou součástí chystané transformace, při níž dojde k majetkovému propojení dvou příspěvkových organizací MK - Státní opery a Národního divadla.

„Ministerstvo kultury předpokládá, že v rámci svého rozpočtu je schopno v následujících třech letech uvolnit částku 260 milionů korun včetně DPH. Znamená to, že půjdeme cestou investování do historické budovy SOP, v případech havarijního stavu do budovy provozní,“ uvedl ředitel odboru vnitřní správy a investic MK Miloš Philipp Štrajt.

Historická budova SOP se začne rekonstruovat za provozu už v příštím roce. V letech 2013 až 2014 pak bude vždy od června do září uzavřena, proto se sezona zkrátí o dva měsíce. Rekonstrukcí historické budovy se začne kvůli jejímu havarijnímu stavu. Jedním z největších problémů je jevištní točna ze 70. let 20. století, která se po výstavbě metra vychýlila o několik centimetrů a deformace se stále zvětšuje. V září 2014 by opravy měly skončit. Po jejich dokončení MK rozhodne, zda bude investovat do SOP víc.

Studii technického posouzení historické a provozní budovy SOP si zřizovatel nechal vypracovat od týmu odborníků. Prověřovací analýza se zabývala třemi objekty užívanými Státní operou: historickou budovou z roku 1888, která slouží k umělecké činnosti, provozní budovou, v níž jsou hlavně zkušebny, a skladovým areálem v Čakovicích.

Rekonstrukce bude součástí transformace Národního divadla (ND) a Státní opery, kterou chystá ministerstvo. Majetkové spojení, které má mnoho kritiků, je podle zřizovatele nutné i kvůli horším hospodářským výsledkům SOP v posledních deseti letech. Za tuto dobu vedle příspěvku do rozpočtu SOP poskytlo MK na opravy opery dalších 127,7 milionu korun.