Jedna z vánočních pohádek ČT bude o pokladech

Doksany - V bývalém klášteře v Doksanech na Litoměřicku natáčí štáb České televize pohádku O pokladech, diváci ji podle režiséra Víta Karase uvidí o Vánocích v roce 2012. V příběhu o složité cestě za pokladem i k vlastnímu srdci se objeví Vojtěch Dyk, Tomáš Töpfer nebo Karel Heřmánek.

„Tahle pohádka je o tom, že poklad není jenom zlato nebo drahé kamení, ale mnohdy něco úplně jiného, mnohem obyčejnějšího. A že za tím pokladem člověk nemusí chodit světa kraj, mnohdy stačí, když se rozhlédne kolem sebe,“ prozradil k pohádce Karas.

Autorkou scénáře je spisovatelka Irena Dousková, kterou čtenáři znají například díky knize Hrdý Budžes. "Vloni se nám moc hezky spolupracovalo na pohádce Micimutr, která poběží o Vánocích v České televizi, takže jsme se domluvili, že spolu uděláme ještě jednu pohádku," vysvětlil režisér Karas. Ve svém příštím režijním počinu se ale od žánru pohádky přesune k dobrodružnému filmu. Na plátno převede komiks Lips Tullian od Jaroslava Weigla, který nakreslil Kája Saudek. „Už jsme zařídili práva a sháníme peníze,“ uvedl.

Příběh pohádky O pokladech začíná v městečku, kde se připravuje stejnojmenné divadelní představení. Vypráví místní pověst o obrovském bohatství skrytém hluboko v zemi. Právě tuto scénu v hospodě, kde podle režiséra Karase celá zápletka vznikne, natáčeli včera filmaři ve sklepení doksanského kláštera.

V představení vystupují dvě sestry, Kačenka a Barborka, a také muzikant Jakub, Barborčin žárlivý milý. Dívčí role hrají Jana Pidrmanová a Markéta Frösslová, kloboučníka Jakuba pak Adam Kraus. Téma divadelní hry přiláká i lakomého zámeckého pána Bořivoje Hájka z Hájku (David Švehlík), s ním přijíždí i jeho bratr Ignác, výstřední vynálezce a badatel. Jeho roli v pohádce ztvární Vojtěch Dyk.

  • Adam Kraus a Jana Pidrmanová autor: Libor Zavoral, zdroj: ČTK
  • Tomáš Töpfer a Otmar Brancuzský autor: Libor Zavoral, zdroj: ČTK

Kdesi v podzemí u skutečného pokladu sedí jeho tři strašidelní strážci, které hrají Josef Poláček, Pavel Liška a Jan Budař, a krátí si čas vymýšlením všelijakých kratochvílí, ze kterých vládce podzemí v podání Karla Heřmánka nemá žádnou radost. Jeho trpělivost přeteče v okamžiku, kdy nudící se strážci zasáhnou do lidských osudů - kvůli sázce, jak dopadne láska Jakuba a Barborky. Příběh vyvrcholí nebezpečnou výpravou Barborky, Jakuba a hraběte Bořivoje za pokladem do podzemí.

Štáb během třídenního pobytu v Doksanech natočí také scény v domku, kde bydlí postava kloboučníka Jakuba, a interiér jeho dílny. V pátek natočí také dílnu houslaře Vojtěcha (Tomáš Töpfer), otce obou dívek.

Natáčení začalo 25. září v Kutné Hoře, pokračovalo ve skalách v okolí Hrubé Skály a v okolí Mumlavského vodopádu. Z Doksan se přesune do Prahy, kde se bude točit například v arcibiskupském paláci. Poté štáb zamíří na Moravu na zámky Valtice, Lysice a Boskovice. Poslední záběry v exteriérech pořídí na zámku v Sychrově a v lednu příštího roku se bude pracovat na scénách, které vzniknou v ateliérech na Kavčích horách.

Kostýmy vytvořila Jarmila Konečná. Scéna je dílem architekta Martina Kurela, který měl zkušenosti s natáčením v Doksanech a lokaci režisérovi doporučil. Na hudbě spolupracovali kapela Čechomor a Ondřej Brousek.

Vydáno pod