Ztracená Janáčkova skladba se dočkala rekonstrukce

Brno - Moravské klavírní trio se pokusilo zrekonstruovat ztracenou skladbu Leoše Janáčka a zahraje ji dnes na zahajovacím koncertu svého abonentního cyklu. Jde o skladbu pro klavírní trio, kterou Janáček napsal na motivy povídky Kreutzerova sonáta od Lva Nikolajeviče Tolstého. Stejné téma Janáček později rozpracoval do podoby slavného smyčcového kvartetu. Z původního tria ale zbylo jen pár skic.

„Skladbu Leoše Janáčka uvedeme v Brně pravděpodobně poprvé po 102 letech,“ řekl houslista a člen Moravského klavírního tria Jiří Jahoda. Ztracené trio mělo premiéru v Brně v dubnu 1909. Později partitura zmizela a existuje domněnka, podle níž skladatel sám trio zničil a z hudebního materiálu v krátkém čase vytvořil smyčcový kvartet.

Představa ztraceného klavírního tria zaujala už několik generací muzikologů a skladatelů. Dva z nich, Angličan Paul Wingfield a Čech Jarmil Burghauser, se už v minulosti pokusili o rekonstrukci. Z jejich pokusů, ze studia kvartetních partitur i vlastní interpretační praxe vychází i rekonstrukce provedená pro Moravské klavírní trio. Notový zápis skladby provedla violoncellistka Pavla Jahodová.

Skladba zazní v Křišťálovém sále Staré radnice v Brně. Kromě Janáčka jsou na programu zahajovacího koncertu abonentního cyklu také skladby Wolfganga Amadea Mozarta a Petra Iljiče Čajkovského. V Moravském klavírním triu vystupují s houslistou Jahodou ještě klavíristka Jana Ryšánková a violoncellista Miroslav Zicha.