Slovácko v roce 1904 je k vidění v brněnském muzeu

Brno - Unikátní soubor fotografií, které německý umělec Erwin Raupp v roce 1904 pořídil na Slovácku, vystavuje ode dneška Moravské zemské muzeum v Brně. Soubor pod názvem Erwin Raupp / Moravská Hellas 1904 podává ojedinělý obraz lidové kultury na počátku 20. století v každodenním i svátečním životě. Raupp zachycoval venkovany při práci, děti, vesnické slavnosti, poutě nebo třeba dobytčí trh. Jde také o jeden z prvních ucelených uměleckých dokumentů na světě, řekli dnes novinářům muzejníci.

Raupp, který žil v letech 1863 až 1931, patřil k významným secesním fotografům. Působil hlavně v Drážďanech. Lidová kultura jej oslovila při návštěvách u Lužických Srbů. Na Moravu přijel, aby podle svých slov zachytil „poslední rezervaci ve střední Evropě, která si zachovala pel svérázu téměř neporušený“. Pobýval zřejmě v Uherském Hradišti, odkud vyrážel do okolí. „Raupp byl na Moravě hostem. Okem žasnoucího muže zaznamenal zdejší životaběh takovým způsobem, který zase přivádí k úžasu nás,“ řekl ředitel Moravského zemského muzea Martin Reissner.

Reportáž Aleny Šedivé (zdroj: ČT24)

Podle expertů mají Rauppovy fotografie nejen etnografickou, ale i uměleckou hodnotu. Jsou precizní i z hlediska technického zpracování prostřednictvím gumotisku. Fotograf zachytil cyrilometodějské poutě na Velehradě, dobytčí trhy v Uherském Brodě, krajinu i různá poetická zákoutí.

Mezi portréty slováckých venkovanů jsou i sociálně laděné snímky chudých lidí, žebráků, starců a cikánských rodin. „Raupp fotografie pořizoval dřevěnou kamerou, která vážila 3,5 kilogramu a která byla postavená podle jeho vlastního návrhu,“ uvedl kurátor fotografické sbírky Moravské galerie Antonín Dufek.

Soubor Rauppových pozitivů je rozptýlen v různých sbírkách. Kromě Moravského zemského muzea spravují část fotografií také Slovácké muzeum v Uherském Hradišti a Národní muzeum v Praze. Fotografie nedávno vyšly i v podobě knižního katalogu nazvané Moravská Hellas 1904.

  • Erwin Raupp zdroj: ČTK
  • Erwin Raupp zdroj: ČTK

Z Rauppova díla se jinak zachovalo jen málo ukázek. Jeho archiv byl zřejmě zničen při bombardování Drážďan. I proto je kolekce snímků, které kdysi Raupp poslal zpět na Moravu, vzácná. Expozice v přízemí Paláce šlechtičen v Kobližné ulici potrvá do 22. ledna.

Vydáno pod