Nový 'nový' cirkus dorazil do La Fabriky

Praha - Představení švýcarského souboru Spettatori nadchlo publikum v pražské La Fabrice. Taneční, klaunské a pohybové představení Spettatori (Diváci) stejnojmenného mezinárodního souboru absolventů Scuola Teatro Dimitri vzniklo jako jejich absolventský projekt. Má silnou výtvarnou poetiku, jež je dílem Heleny Štouračové, živou muziku kombinující prvky jazzu, cirkusové muziky a world music s tanečními a akrobatickými choreografiemi.

Projekt se švýcarskými umělci nastudoval český režisér Pavel Štourač, umělecký vedoucí jihočeského Divadla Continuo. „Na základě jednoho z našich letních projektů mě oslovili pedagogové ze Scuola Teatro Dimitri a pozvali mě, abych udělal se studenty absolventské představení. Je to škola, která se specializuje na pohybové divadlo, pantomimu, tanec a nový cirkus. Jejím spoluzakladatelem je také Richard Weber, spolupracovník Ladislava Fialky, který emigroval v roce 1968 do Švýcarska. Také díky vysoké kvalitě a profesionalitě absolventů se představení hraje dál a je úspěšné,“ vysvětlil Štourač, jak se dostal k této práci.

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)

„Mně se tam vlastně jedinkrát nestalo, že by někdo přišel pozdě nebo že by se někdo omlouval ze zkoušky. Koncentrace na práci je ve škole fakt neuvěřitelná,“ doplnil režisér. „Pavel nám dal obrovskou volnost. Spoustu čísel jsme si vymysleli sami. Dokonce nechal na nás i veškeré hudební aranžmá,“ přiblížil Šťouračův člen souboru Simon Wehrli.

  • Spettatori zdroj: ČT24
  • Spettatori zdroj: ČT24

Divácká odyssea si získala prestiž už na mnoha evropských festivalech. Nejedná se totiž o klasický nový cirkus. Jak říkají sami tvůrci - salta a házení kuželek tu nahrazujeme silným kontaktem. A to leckdy doslova. V La Fabrice je možné představení vidět do 9. října.