Velkou cenu Ekofilmu získal britsko-německý film Království lesa

Český Krumlov - Velkou cenu Ekofilmu dnes v Českém Krumlově dostal film Království lesa režiséra Jana Hafta. Vítězný britsko-německý snímek pojednává o přírodě v evropských pralesích. Porota 37. ročníku mezinárodního filmového festivalu o životním prostředí, přírodním a kulturním dědictví ho vybrala z 59 soutěžních titulů, které postoupily do finále.

Slavnostní zakončení festivalu se odehrálo v Městském divadle. Ceny byly rozdány v 11 kategoriích, další ocenění udělili diváci. Zvláštní cenu mezinárodní poroty získal německý snímek Nečekaně chytrá zvířata, který natočil Georg Graffe. Cenu od studentské poroty dostali režiséři Ladislav Miko a Ivan Stříteský z České republiky za snímek Silva Gabreta - Jak se rodí šumavský horský les.

U festivalových návštěvníků měl největší ohlas český film Když kámen promluví. Portrét herce Jaroslava Duška natočil Viliam Poltikovič. Herec je v posledních letech průvodcem Ekofilmu.

Projekce v Českých Budějovicích, Třeboni, Českém Krumlově a v Kinobusu Ekofilmu od pondělního zahájení festivalu navštívilo 7000 diváků. Hlavním mottem letošního ročníku byl Mezinárodní rok lesů, vyhlášený OSN. Přehlídku symbolicky zahájil působivý americký dokument O lesech a lidech, který na výzvu OSN vznikl v režii Yanna Arthuse-Bertranda.

O hlavní cenu bojovalo přes 200 snímků

Své filmy na přehlídku tentokrát přihlásilo 35 zemí z celého světa, i tak vzdálených jako Jihoafrická republika, Šalamounovy ostrovy či Ekvádor. Nejvíce filmů přihlásilo Německo (48), dokonce více než čeští autoři (46). O ceny se ucházely tituly vybrané z 202 přihlášených.

Filmy posuzovala šestičlenná porota. Usedli v ní americký potápěč a ekolog William Parks, novozélandský režisér Ilja Ruppeldt, architekt Osamu Okamura, Dagmar Rajčanová, organizátorka slovenského festivalu Envirofilm, prezidentka Ecomove International Alice Aronová a filmový producent a publicista David Prudký.

Podle mluvčího festivalu Pavla Sladkého se velkému zájmu návštěvníků těšil i doprovodný program, v němž například Dan Bárta a Aleš Dolný vedli seminář Vážky lesů východního Bornea a představili výstavu na téma lesních vážek. Nechyběly ani koncerty a divadlo. Přehlídku vyhlašuje ministerstvo životního prostředí, organizuje ho občanské sdružení Ekofilm. Závěrečnou částí programu je nedělní přehlídka vítězných filmů v Českém Krumlově.

Ekofilm
Zdroj: ČT24