Nepokoje ve Varnsdorfu zasáhly i Czech Press Photo

Praha – Fotografií roku se v soutěži Czech Press Photo 2011 stal snímek z nepokojů v severočeském Varnsdorfu od Stanislava Krupaře z týdeníku Reflex. Vítěz si kromě Křišťálového oka z klání odnese také finanční odměnu ve výši 120 000 korun. Grant Prahy, tedy roční stipendium pražského magistrátu na zachycení proměn české metropole, udělil primátor Bohuslav Svoboda Aleně Dvořákové a Viktoru Fischerovi. Kategorii sportovních fotografií pak dominují snímky fotoreportéra ČTK Michala Kamaryta.

Vítězná fotografie zachycuje jednoho z protestujících, který se na nedávné protiromské demonstraci na severu Čech dostal přímo před masu vody proudící z vodních děl. „Já jsem se možná bál míň než ostatní kolegové, a proto ta fotka mohla vzniknout,“ okomentoval svůj snímek Krupař, který letos obdržel i Cenu Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

„Já jsem odeslal do soutěže celý soubor fotografií o osmi nebo devíti snímcích, z nichž porota vybrala tuto jedinou, což je její právo. Pro mne je ovšem vždycky důležitější a přínosnější pracovat v sériích. Zachyceného muže znám letmo. Vyfotil jsem ho 10. září při konfliktu s policií. O týden později jsem se do Varnsdorfu vrátil a onen muž před tou hernou byl opět. Zeptal jsem se ho, jak se jmenuje, odpověděl, že Květoš a ve prý městě žije poměrně krátce. Ovšem, když se v září situace vyhrotila, tak on byl jeden z těch nejradikálnějších,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24 Krupař. 

Fotograf také přiznal, že vždy, když jde na podobné akce, má strach. „Mám své špatné zkušenosti. Před třemi lety jsem byl na nezákonném mítinku NPD v Drážďanech, kde jsem byl ošklivě potlučen. Čeští i němečtí neonacisti mě zmlátili dost, přišel jsem i o část techniky. Bohužel ta pravicová scéna mě zná lépe, než já ji,“ doplnil autor vítězného snímku.

Letošního 17. ročníku fotografické soutěže se zúčastnilo na 288 českých a slovenských fotografů. Jedenáctičlenná mezinárodní porota měla na posouzení více než 3 700 soutěžních snímků pouhé tři dny. Konečné rozhodnutí padlo v neděli 9. října.

  • Grant Prahy - Praha - velkoměsto a voda zdroj: CPP
  • 1. cena Sport: Michal Kamaryt zdroj: CPP

Mezinárodní porota udělila hlavní cenu – titul FOTOGRAFIE ROKU – a v 8 kategoriích udělila 8 prvních, 8 druhých a 8 třetích cen s finančním ohodnocením a 5 čestných uznání. Udělila i Cenu UNHCR, 2 ceny NIKON SPORT AWARDS a 6 cen pro mladé fotografy do 25 let CANON JUNIOR AWARDS.

Mezinárodní porota zasedala ve dnech 7. - 9. října 2011 v tomto složení: Mladen Antonov, fotograf, šéfredaktor AFP Photo, Francie - Walter Bergmoser, pedagog, kurátor, Německo - Celina Dunlop, picture editor The Economist, Velká Británie – Tomasz Gudzowaty, fotograf, Polsko - Lee Yong-Hwan, pedagog Chung-ang University, Jižní Korea – Petr Josek, fotograf Reuters, ČR – Péter Korniss, fotograf, poradní sbor WPP, Maďarsko - Marian Pauer, pedagog, publicista, kurátor, Slovensko - Andrej Reiser, fotograf Bilderberg, ČR - Silvia Omedes Alegre, kurátorka, pedagožka, publicistka, Španělsko - Tsvetan Tomchev, fotograf, předseda Bulgarien Press Photo, Bulharsko.

  • 2. cena Aktualita: Jan Zátorský zdroj: CPP
  • 1. cena Reportáž: Jan Cága zdroj: CPP

Výstava CZECH PRESS PHOTO 2011 se koná od 15. listopadu 2011 do 31. ledna 2012 v Křížové chodbě, Rytířském sále a románsko-gotických prostorách Staroměstské radnice v Praze. Slavnostní předání cen a otevření výstavy proběhne 15. listopadu 2011 v 17 hodin v Brožíkově síni Staroměstské radnice.