Významné ocenění pro Jiřího Stránského

Praha - Ministr kultury Jiří Besser dnes předal medaili Artis Bohemiae Amicis (Přátelé českého umění) spisovateli a scenáristovi Jiřímu Stránskému, který v srpnu oslavil osmdesátiny. Ocenil tak životního optimistu a zapřisáhlého odpůrce totalitních režimů. Stránský byl až do listopadu 1989 zakázaným autorem. Z jeho románů Zdivočelá země o osidlování pohraničí po roce 1945 a Aukce, ve kterém osudy hrdinů dovedl až do konce 80. let, vznikl televizní seriál. Čtvrtá řada se v České televizi objeví po repríze prvních částí v příštím roce.

„Jsem rád, že vám tuto medaili mohu předat právě já,“ uvedl ministr. „Od vás mě to těší,“ odpověděl Stránský, který podle svých slov na děkovné řeči není. Připomněl jen, jak v dobách, kdy byl v úřadě Pavel Tigrid, za ním občas docházel, aby mu řekl, co dělá špatně. Na Besserovu nabídku, aby přišel, reagoval slovy, že k němu není tak snadné se dostat.

Stránského tvorba vychází ze zkušeností člověka, který byl za komunistického režimu dvakrát ve vězení. Přesto svou první knížku povídek nazval Štěstí. Jeho univerzitou byl komunistický lágr, kde se od vzdělaných spoluvězňů mnohému naučil. „Takové zpracování Zdivočelé země a představení nové generaci, co si ti lidé prožili, to popsal skvěle. Je to zkrátka jeho odkaz národu,“ poznamenal ministr kultury Jiří Besser.

Václav Havel při přebírání Ceny Franze Kafky 2010 (vlevo spisovatel Jiří Stránský)
Zdroj: Stanislav Peška/ČTK

Kréda Jiřího Stránského:

„Mám dvě kréda, jimiž se řídím. Jedno mě naučil kriminál a to zní, že je škoda každého dobrého slova, které se neřeklo. To druhé mě naučil básník Jan Zahradníček. Když viděl, jak bych chtěl vraždit ty komunisty, tak mi říkal: 'Jiříku, nerad radím, ale musíš se co nejrychleji zbavit své touhy se mstít a své nenávisti. Protože první obětí budeš ty.'“

Jiří Stránský se narodil 12. srpna 1931 v Praze. Jeho otec pocházel ze starobylého českého šlechtického rodu, matka byla dcerou agrárního politika Jana Malypetra, prvorepublikového předsedy vlády a sněmovny. V roce 1990 se stal členem českého PEN klubu a od roku 1992 byl 14 let jeho předsedou. V roce 2001 mu prezident udělil medaili Za zásluhy.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Ministr kultury začal medaile Artis Bohemiae Amicis udílet v roce 2000. Vedle Jiřího Stránského patří k oceněným z poslední doby například zpěvačka Soňa Červená, režisér Otakar Vávra nebo dirigent sir Charles Mackerras.

Vydáno pod