Jazz goes to Hradec

Hradec Králové - Vystoupením česko-amerického uskupení John Gros, Brian Seeger & Friends začal dnes v Divadle Drak v Hradci Králové 17. ročník mezinárodního jazzového festivalu Jazz Goes To Town. Formace, v níž se sešel český saxofonista Jan Hála s kamarády z New Orleansu, svým dnešním vystoupením v Hradci zakončila turné po Česku. Celkem se na hradeckém festivalu do 15. října představí 15 souborů čítajících kolem 130 muzikantů z deseti zemí.

Hlavní hvězdou festivalu bude britský baskytarista, skladatel a zpěvák Jack Bruce. V 60. letech byl Bruce hlavním zpěvákem a komponistou světové skupiny Cream, kterou ještě tvořili kytarista Eric Clapton a bubeník Ginger Baker. Bruce vystoupí v sobotu na hlavním festivalovém koncertu v Kongresovém centru Aldis.

Vedle Divadla Drak budou v průběhu týdne další koncerty v novém klubu Kozinka na třídě ČSA. Například v pátek v Hradci vystoupí zhruba šedesátičlenná kapela The East - West Jazz Orchestra Twins 2011/2012, která je složená z mladých muzikantů z celé Evropy.

  • Brian Seeger autor: Alexandra Mlejnková, zdroj: ČTK
  • Jiří Hála a Brian Seeger autor: Alexandra Mlejnková, zdroj: ČTK

Festival se v posledních letech kvůli odchodu sponzorů potýká s nedostatkem financí. Rozpočet letošního festivalu je 1,6 milionu korun, což je zhruba polovina rozpočtu roku 2008. Festival proto podle jeho ředitele Martina Brunnera musí šetřit a například stěhování hudebních produkcí po různých místech ve městě již nejde dělat. Kvůli úsporám se letos přes týden hraje jen na dvou místech. Páteční a sobotní koncerty zůstávají v Aldisu.