Žbirka natočil desku se symfoniky

Praha - Zpěvák Miro Žbirka vydává 17. října nové CD nazvané Symphonic Album, které nahrál s bratislavským symfonickým orchestrem Capella Istropolitana. Album obsahuje Žbirkovy nejznámější skladby v nových, netradičních úpravách a také jednu novinku. Ve stejný den, kdy deska vychází, začíná i koncertní turné Symphonic Tour prvním společným koncertem Žbirky a symfonického orchestru v Janáčkově divadle v Brně. Následovat budou 22. října vystoupení v plzeňské synagoze, 26. října ve Velkém sále Domu kultury v Ostravě a 7. listopadu ve Státní opeře Praha.

„Nahrávání alba trvalo téměř rok a vybral jsem na něj převážně svoje známé skladby, jako je třeba Atlantída nebo Balada o poľných vtákoch. Některé skladby na desku jsem sám navrhnul, ale svobodu při výběru písní měl především aranžér Martin Hybler. Filozofie toho alba je taková, že jsem se jako interpret přidal k symfonickému orchestru a tomu jsou přizpůsobena i aranžmá skladeb,“ přiblížil dramaturgii CD Žbirka.

Miro Žbirka v rozhovoru pro ČT24 uvedl, že mu připadá docela smysluplné nahrát s pravými smyčci svoje skladby, protože je vlastně vždy museli markýrovat na keyboardu. „Nejtěžší pro mě bylo nahrát zpěvy, ale spolupráce s orchestrem byla výborná, jejich přístup je velmi konstruktivní a vycházíme spolu výborně i lidsky,“ řekl dále Žbirka.

Rozhovor s Mirem Žbirkou (zdroj: ČT24)

Turné se symfonickým orchestrem následuje po loňském pokračování úspěšného akustického turné z roku 2009, na němž nabídl Žbirka mnoho hitů ze své dlouholeté kariéry i z aktuálního alba Empatia. „Pro nastávající turné jsme zvolili prostory, do kterých se tato hudba hodí, proto hrajeme například v plzeňské synagoze nebo ve Státní opeře v Praze,“ uvedl Žbirka a dodal: „Úvod koncertu vždy obstarám já se svojí kapelou a zazní písně v klasické rockové podobě a potom již nastoupí symfonický orchestr a zahrajeme všechny písně z nové desky i něco navíc.“

Osmapadesátiletý Žbirka začal zpívat koncem 60. let ve skupině Modus. Svůj první hit Zažni nahrál v roce 1977, o pět let později jako vůbec první slovenský zpěvák zvítězil v československé anketě populárních zpěváků Zlatý slavík. Na sólové dráze vydal dvě desítky alb, zatím poslední, nazvané Dúhy, vyšlo před čtyřmi lety.