Festival Oty Hofmana zaostří na hrdiny

Ostrov (Karlovarsko) – Z devíti soutěžních filmů bude na 43. ročníku Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana, jenž dnes začíná v Ostrově na Karlovarsku, vybírat porota ten vítězný. Letos je sice přihlášeno o jeden snímek více než loni, ale chybí jediný film, jenž by byl uveden v premiéře. Kvalita prezentovaných filmů je dost vyrovnaná, což porotě posuzování určitě neusnadní. Favorita na hlavní cenu tak lze předem označit těžko, oznámil dnes předseda arbitrů, režisér Zdeněk Zelenka.

Při posuzování soutěžních filmů považuje Zelenka za nejdůležitější, jestli má dílo nějakou nadstavbu, zda vůbec dokáže dětského diváka nějakým způsobem obohatit. Podle jeho mínění nyní v kinech i v televizi převažují filmy, které dětskou duši spíše ničí. Za smutné považuje ubývající počet kvalitních českých snímků pro mladou generaci. „V osmdesátých letech bylo v Ostrově i patnáct celovečerních filmů, letos dva tři. Zbytek jsou filmy televizní. Čas od času se sice dobrý film objeví, ale je jich čím dál méně,“ uvedl Zelenka.

Pohádka Zdeňka Trošky Čertova nevěsta
Zdroj: ČT24/Bontonfilm

Mezi tradiční účastníky ostrovského festivalu patří režisér Zdeněk Troška, který se jako jeden z mála natáčení pohádkových příběhů pravidelně věnuje. Na letošní festival přivezl do soutěže svou poslední pohádku, Čertovu nevěstu. K ostrovskému festivalu má vřelý vztah nejen jako jeho častý účastník, ale také pro jeho smysl. „Považuji za úžasné, že se přes všechno snaží Ostrov tradici filmového festivalu pro děti udržet. Děti mají možnost setkat se s tvůrci či herci a také jít společně do kina,“ uvedl Troška.

ČT zabojuje se šesti snímky

Ve filmové kategorii budou v Ostrově letos soutěžit snímky Čertova nevěsta, Nickyho rodina, Saxána a Lexikon kouzel a V peřině. V kategorii televizní tvorby to budou filmy Anděl, Janek a Anežka, Škola princů, Vodník a Karolínka a 4teens - Lyžák. O jejich umístění rozhodnou dvě poroty, jedna složená z dospělých odborníků a druhá z dětí. Chybět nebude ani hlasování diváků. „V odborné porotě letos jsou kromě Zdeňka Zelenky třeba Jaroslav Sedláček nebo Žaneta Fuchsová,“ uvedl ředitel festivalu Marek Poledníček.

Ústředním tématem letošního ostrovského festivalu je hrdinství a hrdinové. Tomu odpovídá nejen výběr snímků, ale také doprovodný program. Jeho součástí bude velká talk show k danému tématu, které se zúčastní nejen tvůrci filmů či herci, ale například i záchranáři či policisté. Bohatý je i plán doprovodných akcí. Patří mezi ně třeba zahájení výstavy nejlepších prací z dětské výtvarné soutěže na téma Svatá Anežka Česká. Připraveny jsou také další výstavy, mezi nimi expozice Karel Zeman - Filmový kouzelník.

Hlavním dějištěm festivalu je tradičně dům kultury, ovšem promítat se bude rovněž v okolních městech a obcích. „Čekáme, že by na filmy i doprovodné akce mohlo opět přijít kolem 10 000 účastníků,“ podotkl Poledníček. Ostrovskému festivalu se podařilo i letos udržet rozpočet na úrovni loňské, tedy kolem 1,5 milionu korun. Největší částku tradičně poskytlo město, kolem 450 000 korun. Od ministerstva kultury získala akce 300 000 korun a Karlovarský kraj ji podpořil 100 000 korun.