Forum 2000 zakončili Clarinet Factory

Praha – Mezinárodní konferenci Forum 2000 pod záštitou Václava Havla zakončilo dnes večer v Praze vystoupení domácího souboru Clarinet Factory. Hudebníci známí netradičním přístupem ke klasické hudbě pobavili v malém sále Žofína asi dvě stovky posluchačů.

Čtyři hudebníci se snažili svou improvizací zapojit do hry také publikum, které se tak v duchu konference stalo odpovědným spolutvůrcem hudby.

Koncertní projekt Out of Home, pojmenovaný dle stejnojmenného alba, vděčí za svůj vznik festivalu Ozvěny z kamene, konanému v zatopeném lomu u obce Nečín nedaleko Prahy. Kromě čtyř členů Clarinet Factory se na albu i na koncertech autorsky i jako interpret podílí perkusista Alan Vitouš.

Akustický koncert v malém sále pražského Žofína patří však mezi tradičnější prostředí, které si čtveřice Clarinet Factory pro vystoupení vybírá. Jejich netradičně pojaté koncerty se konají i v prostorách starých továren nebo zatopeném lomu u středočeského Nečína.

Aktuální otázky světového dění včetně situace v arabských zemích, které zasáhla vlna masivních protestů a společenských změn, byly tématem patnáctého ročníku Fora 2000. Účastníci mezinárodní konference hovořili také o vývoji v Gruzii, Kosovu, v Rusku, na Ukrajině, na Blízkém východě, i jinde. Zamýšleli se nad dodržováním lidských práv, například v Barmě a Bělorusku, a obecně nad užitím práva a nad fungováním právního státu.

Forum 2000 navštívili gruzínský prezident Michail Saakašvili a kosovská prezidentka Atifete Jahjagová, které do Česka pozval organizátor konference a exprezident Václav Havel. Proti přítomnosti nejvyšší představitelky Kosova v Praze několikrát protestovali příznivci Srbska. Poprvé v neděli při zahájení konference před Pražskou křižovatkou, dnes se sešli nedaleko pražského Žofína, kde se konala hlavní část konference.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)