Londýn ožívá filmem, nabídne i čtyři české snímky

Londýn - Britský snímek brazilského režiséra Fernanda Meirellese 360 zahájí dnes večer 55. ročník Londýnského filmového festivalu. Uvede také čtyři české a slovenské filmy, včetně snímku Alois Nebel, který byl na program zařazen těsně před zahájením přehlídky a je podle organizátorů „jedním z objevů roku“. Kromě toho se bude v Londýně promítat český snímek Pouta a slovensko-české koprodukce Cigán a Dům režisérky Zuzany Liové, který byl navržen na cenu festivalu pro nejlepší debut. Přehlídka nabízí přes 300 filmů z 55 zemí, včetně dvou nových filmů s Georgem Clooneym a Rachel Weiszovou.

„Alois Nebel je kultivovanou a seriózní reflexí nad nedávnou historií, která technicky ohromuje využitím podmanivé černobílé rotoskopické animace,“ uvedl vedoucí programové sekce festivalu Michael Hayden. „Debut Tomáše Luňáka je jedním z objevů roku a vítaným dodatkem programu festivalu“. Hlavní role v dnešním úvodním snímku festivalu hrají Anthony Hopkins, Rachel Weiszová a Jude Law. Objevuje se v něm i slovenská herečka Lucia Šipošová, která by se měla dnes večer zúčastnit zahájení festivalu.

Fanoušci George Clooneyho se mohou v Londýně těšit na jeho politický thriller The Ides of March (Březnové idy), který režíroval a hraje v něm spolu Ryanem Goslingem, Philipem Seymourem Hoffmanem a Paulem Giamattim. Clooney hraje hlavní roli i v nejnovějším snímku Alexandera Paynea The Descendants (Potomci). Dvakrát se na londýnském festivalu v hlavních rolích objeví i český režisér a herec Miroslav Krobot, který hraje v Alosi Nebelovi a ve filmu Dům.

Taťjana Medvecká a Miroslav Krobot
Zdroj: ČT24/Falcon

Dům byl spolu s dalšími 11 filmy navržen na Sutherlandovu cenu „pro režiséra nejoriginálnějšího debutu“. Na cenu byly nominovány také filmy z Thajska, USA, Belgie, Francie, Rakouska, Íránu, Švédska, Austrálie a Číny. Cenu za celoživotní dílo dostane na festivalu kanadský režisér David Cronenberg a britský herec Ralph Fiennes. Na festivalu představí filmovou adaptaci Shakespearovy hry Coriolanus, která je jeho režijním debutem.

Organizátoři počítají s účastí hvězd jako Freida Pintoová, George Clooney, Ralph Fiennes, Michael Fassbender, Seth Rogen, Keira Knightleyová a Jude Law, stejně jako režiséři Payne, Cronenberg, Jonathan Demme či Roland Emmerich. Přehlídku zakončí 27. října další britský film - milostné drama z období po druhé světové válce The Deep Blue Sea natočené podle hry Terence Rattigana. Hraje v něm opět Weiszová po boku Simona Russella Bealea a Toma Hiddlestona.

Londýnský filmový festival patří k největším přehlídkám v Evropě a má charakter nesoutěžního festivalu. Snaží se ukázat londýnskému publiku nejlepší snímky uplynulého roku, které však již byly často uvedeny na jiných přehlídkách. Předloni ale organizátoři poprvé udělili cenu za nejlepší film přehlídky, který bude vyhlášen i letos.