Magdalena Kožená mezi Vivaldim a Händelem

Brno – V brněnském Besedním domě zahájila své turné Magdalena Kožená. Slavnou mezzosopranistku čeká během října celkem šest koncertů. Magdalenu Koženou doprovází nejlepší český soubor staré hudby Collegium 1704, dirigentské taktovky se ujal italský mistr Andrea Marcon.

Hned při prvních tónech zazářila zpěvačka Magdalena Kožená, jež plní koncertní sály po celém světě. „Jsem ráda, že můžu začínat své turné v Brně. Je to moje rodné město, cítím se v Besedním domě jako doma,“ přiznala.

Program jejího koncertu je veskrze barokní. „Děláme takovou trochu soutěž mezi Vivaldim a Händelem. Vivaldi má jiný rukopis, který se občas zdá povrchnější, ale má v sobě obrovskou vitalitu, kterou zase postrádá jinak hlubší a dramatičtější Händel,“ doplňuje dirigent Andrea Marcon.

Reportáž Hedviky Dědkové (zdroj: ČT24)

Spolupráci s významným italským dirigentem si pěvkyně nemůže vynachválit. „Bez toho, aniž bychom dlouho spolupracovali, jsme si strašně rozuměli jak s orchestrem, tak s panem Marconem. On je velice spontánní a jde mu o tu momentální inspiraci,“ říká Magdalena Kožená.

Magdalena Kožená zrušila ze zdravotních důvodů všechny své zářijové koncerty. Současné turné slavné mezzosopranistky pokračuje v Ostravě, polském Krakově a ve Zlíně. Dva závěrečné koncerty bude hostit Národní divadlo v Praze.