Začínající umělce podpoří Cooltour

Ostrava – V Ostravě na Černé louce vzniká nové centrum pro podporu současného umění a začínajících umělců Cooltour. Klub chce nabídnout mladým umělcům místo, kde můžou tvořit, ale také prezentovat své umění. Petr Sýkora s Andrejem Harmečkem se nechali inspirovat v polském přístavu Gdaňsk. Ve čtvrti, kterou se město snažilo oživit, vznikl klub podporující mladé umělce.

Nápad se dvojici natolik zalíbil, že se rozhodla podobné centrum vytvořit také v Ostravě. „Vymysleli jsme, že vytvoříme nějaké centrum, nějaké místo shromažďovací, konzultační, vzdělávací, performanční. Cokoliv, kde se tito lidé budou jednak setkávat a společně tvořit a jednak budou mít možnost využít to, co v tom centru je k tomu, aby to mohli předvést na veřejnosti,“ upřesnil organizátor projektu Cooltour Andrej Harmečko.

V klubu bude k dispozici i multižánrový sál s pěti scénami, kavárna nebo galerie, kde nyní vystavuje svůj soubor fotografií s názvem Zatracená, Ostrava zatracená fotograf Radovan Šťastný. „Prostor je úžasný, myslím si, že na Ostravu téměř nevídaný, který nabízí celou řadu modifikací, jak ho uchopit nejenom pro fotografy, malíře, sochaře,“ říká Štastný.

Reportáž Evy Klucho (zdroj: ČT24)

Podle spoluorganizátora projektu Petra Sýkory ještě nebyly objeveny všechny jeho možnosti. „V projektu pracujeme se skupinami, jako je hudba, divadlo, tanec. Jsou to multimédia a různé alternativní záležitosti, do kterých může spadat třeba moderní cirkus,“ myslí si.

Návštěvníci klubu Cooltour se mohou již tento čtvrtek těšit na koncerty dvou českých kapel - Neřež a Filip M. V rámci svého turné Ležatá osmička pak do nového klubu zavítá 21. října také skupina Tata Bojs.