Hughie O´Donoghue cestuje do otcovy paměti

Praha – Jeden z předních současných irských výtvarníků Hughie O´Donoghue se poprvé představuje českému publiku. Pražská galerie DOX vystavuje jeho velkorozměrná plátna zachycující figury při skoku či pádu reflektující tragickou souvislost mezi skokanem, symbolizujícím záměrný přechod do „světa na druhé straně“, s mediálními obrazy lidí zoufale vyskakujících z věží World Trade Centre. Umělec ve svých obrazových cyklech reflektuje témata času a paměti.

Ústřední cyklus Cesta, který mapuje zkušenost malířova otce z 2. světové války, inspiroval název celé výstavy. „Ta jeho zkušenost byla v něčem pro tu dobu typická. Snažil jsem se vytvořit takový diář. Neměl jsem jednoduchý vztah se svým otcem a když zemřel, začal jsem procházet jeho korespondenci. Objevil jsem zcela jiného člověka, byla to vlastně cesta k jeho pochopení,“ doplňuje O´Donoghue.

Cesta je pro O´Donoghua klíčovým prvkem, metaforou. Symbolizuje pouť, opuštění domova a rodiny, odvahu vydat se do neznáma. Výtvarník chce představit tuto důležitou zkušenost jako prostředek, jak v jedinečné osobní historii každého člověka objevit reflexi toho, co je společné lidstvu jako celku.

O´Donoghue je malíř zkušeně pracující s povrchovou strukturou obrazu. Neustálým přetvářením dosahuje efektu, kdy výsledný motiv jako by vystupoval z vnitřku plátna. Obrazy se skládají z několika vrstev – fotografií, dobových dokumentů a atlasových vyobrazení britských rostlin, které podle britského výtvarníka symbolizují životy padlých vojáků, kteří byly koseni jako tráva a jako tráva usychali na evropských válečných polích.

„Historie a paměť není nikdy jednoznačná. Použil jsem proto několik transparentních vrstev, taková je paměť každého člověka,“ říká. Hughie O´Donoghue v pražském DOXU vystavuje i cyklus Hrobka Skokana, který byl inspirován slavnou italskou freskou a který poukazuje i k výjevům z teroristických útoků z 11. září. Výstava v pražské galerii DOX potrvá do 12. prosince.