Medvídek Pú je i přes své stáří stále okouzlující

Londýn/Praha - 14. října 1926, se britským čtenářům poprvé dostala do rukou knížka o Medvídkovi Pú, v originále Winnie-the-Pooh, spisovatele Alana Alexandera Milneho. Dobráckého „medvěda s malým rozoumkem“, který se nejradši ze všeho štrachá ve sklenicích s medem, milují děti na celém světě.

Vůbec první povídka o chlupatém hrdinovi ze Stokorcového lesa a jeho přátelích, nazvaná Špatný druh včel, vyšla v britském večerníku London Evening News 24. prosince 1925. Milne do příběhů zasadil i postavu chlapce Kryštůfka Robina, pojmenovanou podle jeho syna.

K první knize po dvou letech přibylo Púovo zátiší a posléze začaly oba tituly vycházet společně. Měly takový úspěch, že jejich autor napsal o Púovi další knihy a básně, které byly přeloženy do více než 40 jazyků. Kniha byla později také filmově ztvárněna studiem Walta Disneyho.

Pú byl původně jen obyčejným plyšovým medvídkem, kterého v roce 1921 daroval spisovatel Milne svému synovi Christopherovi jako dárek k jeho prvním narozeninám. Christopherova hračka medvídka je nyní vystavena v Donnell Library Center (Donnellova knihovna) Central Children's Room v New Yorku.

Publikace v České republice – Medvídek Pú poprvé u nás vyšel v roce 1938. Od té doby byl vydáván opakovaně, naposledy v roce 2008, a to již podvanácté. Do češtiny jej přeložila Hana Skoumalová. Zatímco překladatelka Púa zůstává stále stejná, ilustrátorů je více. Vydání vycházela s ilustracemi E. H. Sheparda, J. Zápala, jedno vydání (z roku 1949) ilustroval V. Kubašta. V současné době majitelé práv trvají na původních ilustracích E. H. Sheparda.

Příběhy Medvídka Pú také vypráví na třech kazetách Marek Eben. Kazety mají jména: Medvídek Pú, Zátiší Medvídka Pú, Medvídek Pú a Tygr.

Vydáno pod