ČT halí Prahu do zlata

Praha – Jeden z nejstarších a nejprestižnějších televizních festivalů v Evropě, který pořádá Česká televize, začne v sobotu na pražském Žofíně. Zlatá Praha představí hudební a taneční pořady vytvořené v loňském roce světovými televizemi. K největším magnetům 48. ročníku mezinárodního festivalu budou patřit setkání s legendárním britským režisérem Christopherem Nupenem a uznávaným francouzským choreografem Angelinem Preljocajem.

Festival opět nabídne nejnovější soutěžní hudební a taneční filmy z celého světa i záznamy přenosů kulturních událostí a také dokumenty. Mezi nejzajímavější patří třeba dokument Zapomenuté vzpomínky, který o choreografovi Jiřím Kyliánovi natočila televize ARTE France. „My se tam dozvíme nejen to, jak pracoval a pracuje se svým souborem, ale i také osobní věci, proč třeba emigroval z Prahy, co ho k tomu donutilo,“ doplňuje ředitel festivalu Vítězslav Sýkora.

Na festivalu se prezentuje 77 soutěžních pořadů a čtyři nesoutěžní z celkem 19 zemí. Největší zastoupení mají Německo a Francie, šest pořadů pochází z České republiky. Mezinárodní porota bude posuzovat snímky ve dvou kategoriích - Hudba na obrazovce (hudební a taneční pořady, včetně záznamů koncertů) a Dokumentární pořady o hudbě a tanci. Česká televize bude soutěžit s pěti snímky, a to Gustav Mahler Gala, Sirael, Sir Charles, thank you, děkujeme…, Tap Tap a Úděl nadání: varhanář a varhaník Tomáš Jeřábek. České pořady doplní i Galakoncert Jonáše Kaufmanna z produkce agentury Panart Promotion.

Festival zahájí Den České televize

Festival navíc zahájí tradiční Den České televize věnovaný hudbě. „Je to v podstatě prolog celého festivalu, bude tady mít například Jaroslav Uhlíř svoji Hodinu zpěvu a budou tady také Charlie Straight,“ upřesňuje tiskový mluvčí ČT Ladislav Šticha. Děti se mohou těšit také na divadlo Pohádka, centrum tance, Křemílka a Vochomůrku, Večerníčka, Boba a Bobka nebo Maxipsa Fíka. Velkolepý zážitek slibuje již zahajovací koncert 15. října od 20:00 hodin, na kterém vystoupí dynamický, mladý a úspěšný Komorní orchestr Pavla Haase, česká kytarová legenda Štěpán Rak se svým synem Janem–Matějem a skvělé Saxofonové kvarteto Bohemia spolu s Gabrielou Vermelho.

Na závěrečném večeru festivalu 19. října od 20:00 hodin zazní hudba v podání uměleckých souborů Pražské konzervatoře, která letos slaví 200 let od svého založení. ČT2 odvysílá živě zahajovací koncert a slavnostní předání cen, a poté pořad oceněný Grand Prix. Oba koncerty jsou volně přístupné. Dvojka České televize uvede také Festivalové minuty a pořady oceněné na MTF Zlatá Praha 2010.

Více než osmdesát filmů si tradičně každý návštěvník může zdarma přehrát ve festivalové videotéce, a vytvořit si tak názor na současný svět hudby a tance. Najde zde záznamy přenosů oper, baletů, moderního tance, koncertů klasiky, současné hudby, jazzu či world music a dokumenty.

Zlatá Praha nabídne setkání s legendárním britským režisérem

Osobně se v Praze představí choreograf Angelin Preljocaj z Pařížské opery a britský režisér Christopher Nupen, objevitel nového typu dokumentu, který se blíží osobní zpovědi umělců. Začal s ním ve snímku Dvojkoncert o dirigentech Danielu Barenboimovi a Vladimíru Aškenazy. „Začínal v šedesátých letech a měl šanci spolupracovat se všemi slavnými muzikanty, je krásné vidět, jak se vyvíjel dokument od šedesátých let do dneška,“ říká Sýkora. Třetí pocta se věnuje osobnosti tanečníka a choreografa Alvina Aileyho, ohlédnutí za jeho tvorbou zpracoval německo-britský producent a režisér Reiner Moritz. Diváci zhlédnou například Memoria, Svědectví či Odhalení.

Britský režisér Christopher Nupen
Zdroj: ČT24/Česká televize

Doprovodný program představí hudební a taneční tvorbu britské televize BBC v cyklu Zaostřeno na…, kterou uvede šéf oddělení hudby a tance Peter Maniura. Vysvětlí i tradici a princip veřejné služby ve Velké Británii. K zajímavostem bude patřit i prezentace moskevské televize TV Kultura, který podle pořadatelů vysílá pro 70 milionů lidí a je zaměřen převážně na kulturu. Zlatá Praha nás ale seznámí také s tvorbou světových televizí, například ruského kanálu Kultura, nebo britské televize BBC. Přehlídka se bude pořádat na pražském Žofíně od 15. do 19. října.

Vydáno pod