Luciferův efekt najdete v DOX

Praha – Luciferův efekt aneb Střetnutí se zlem je vlajkovou lodí podzimní sezony holešovické galerie. Jak snadno člověk podlehne zlu, poodhalí netradiční výstavní projekt Centra současného umění DOX. Luciferův efekt na výstavě zpodobnili například umělci Hans Haacke nebo Jenny Holzerová. Temné stránky české duše pak osvětlí tuzemské uskupení Pode Bal či Magdaléna Jetelová, která na výstavě návštěvníkům demonstruje, jak lehce mohou přijít o svá práva.

Instalace, videa, dokumenty, graffity, fotografie zaplnily nejen přízemí, ale i mezonet v prvním patře. Své místo na výstavě mají různé podoby zla – korupce, zneužití moci a autority i aktuální politické kauzy. „Název výstavy vychází ze stejnojmenné knihy amerického psychologa Philipa Zimbarda. Nastíní, jak se i obyčejní lidé mohou stát pachateli zla, což dokazují nejen laboratorní experimenty, ale v reálu také situace ve věznicích či na bojišti,“ uvedl výstavu její kurátor Jaroslav Anděl.

Jedněmi z prezentovaných videoprojekcí je i projekt Krzysztofa Wodiczka Projekce z Tijuany, na které se několik dělnic z mexické továrny na kameru vyzpovídává ze svých životních traumat. Jejich zpověď byla navíc živě přenášena na prostranství v mexické Tijuaně, kde video sledovaly stovky lidí. „Mluví o sexuálním zneužívání, šikanování v práci či o domácím násilí. Mělo to velký význam nejen pro účastnice, ale i pro komunitu samotnou. Protože se to dotýká celé společnosti,“ dodal Anděl.

Psycholog Philip Zimabard (zdroj: ČT24)

Videoinstalace doplňují další exponáty týkající se například bývalých českých Sudet, Charty 77 či kuponové privatizace. Hraví návštěvníci si navíc mohou vyzkoušet počítačovou hru, ve které jsou buď pohraničníkem, či uprchlíkem. Než pak opustí přízemí galerie, umělkyně Magdaléna Jetelová je pomocí své působivé instalace, využívající ultrafialové světlo a na něj reagující inkoust, připraví o lidská práva. V místnosti z pohyblivých zrcadel a archivních dokumentů StB se pak budou muset „podívat do tváře vlastní minulosti“. Expozici v 1. patře dále doplňuje výstava s názvem Umění nenechat si takto vládnout, jež se týká mimo jiné i kauzy stuttgartského dopravního projektu, který podle kurátora ve své době vzbudil stejně negativní emoce jako výstavba pražského tunelu Blanka.

Výstava Luciferův efekt bude veřejnosti přístupná od 14. října do 2. ledna 2012.