Bartoli přijíždí se zpěvy kastrátů

Praha – V koncertní síni pražského Rudolfina dnes večer vystupuje italská mezzosopranistka Cecilia Bartoli. Sídlo České filharmonie rozezvučí neobvyklým projektem Sacrificium, který představuje repertoár neapolských kastrátů. Slavná italská diva za něj dokonce obdržela cenu Grammy.

„Kastráti byli ve své době velké hvězdy porovnatelné s těmi dnešními – třeba s Madonou nebo s Jacksonem. Zpívali sice ženský repertoár, ale byli to muži, takže pro ženu je fyzicky těžké jejich písně zvládnout,“ podotýká před dnešním vystoupením Bartoli s tím, že Sacrificium vlastně vyžaduje zazpívat nezapívatelné.

Bartoli není v Praze poprvé, její červnový koncert věnovaný Vivaldimu vyvolal u hudební veřejnosti mimořádný ohlas, a operní pěvkyně se proto rozhodla v české metropoli prezentovat i svůj nový repertoár. Během večera ji hudebně doprovodí soubor Il Giardino Harmonico v čele s Giovannim Antoninim.

„Pro mě je Cecilia Bartoli zázrak, kouzlo, přírodní živel, ona v sobě spojuje obrovskou pěveckou virtuozitu, ale především takovou živelnou muzikálnost,“ říká o divě operní kritička Helena Havlíková. Právě živelná muzikálnost pak stojí i za jejím celosvětovým úspěchem – Bartoli prodala osm milionů alb, získala čtyři ceny Grammy a dvě ocenění Brit Award a za uměleckou činnost jí dokonce univerzita v Dublinu udělila čestný doktorát.

Italská mezzosopranistka není jedinou hvězdou světového významu, která se vrací do Prahy. V lednu v Obecním domě vystoupí s operním recitálem nejslavnějších árií a písní také Jonas Kaufmann.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)