Zdravý rozum zvítězil nad úředničinou (zatím)

Český Krumlov - Jedna z nejprestižnějších českých galerií Českokrumlovské Egon Schiele Art Centrum nemusí zaplatit pokutu. Kraj, který řešil odvolání galerie proti 45tisícové pokutě, správní řízení zrušil. Na jaře galerii vyměřili sankci památkáři z místní radnice. Nelíbilo se jim, že vystavující umělci na historickou fasádu centra nalepili osmimetrové postavy lovců.

„Zástupci galerie označili rozhodnutí kraje za průlomové. Podle ředitelky art centra Hany Jirmusové zvítězil zdravý rozum. Od začátku považovala postup radnice za útok na moderní umění. Zástupci kraje však ve svém prohlášení upozorňují, že galerie ještě nemá vyhráno. Krajský úřad rozhodl o zrušení pokuty, protože byla udělena podle špatného ustanovení zákona o památkové péči. Proti tomuto rozhodnutí se radnice nemůže odvolat, může ale případ znovu řešit. Zda tak učiní, radní dosud neřekli, čekají na oficiální rozhodnutí kraje, které k nim směřuje,“ informoval Aleš Hazuka.

Schiele Art Centrum mělo zaplatit za to, že na fasádě své galerie nechalo udělat umělecké koláže. Podle městského úřadu v Českém Krumlově Egon Schiele Art Centrum, jehož objekt stojí v zóně chráněné UNESCO, nepožádalo na tento projekt o svolení. „Ten peněžní trest jsme dostali de facto za to, že jsme způsobili modernizaci objektu. Tak to stojí v odůvodnění, které jsme s udělením pokuty dostali,“ uvedla tehdy ředitelka art centra Hana Jirmusová.

Telefonát Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Koláže na fasádě připravili umělci v rámci letošního projektu Umění každodennosti. Z letáků, které nabízejí lidem obchodní domy, vytvořili obrysy postav, které měly na objektu zůstat několik měsíců. Jirmusová upozornila, že tento materiál nemůže fasádu art centra nijak poškodit. Pokud jde o povolení, prohlásila: „Těžko jsem o povolení mohla žádat, když jsem dopředu přesně nevěděla, jaký projekt umělci realizují, jedná se o volnou tvorbu.“

Výtvarníky udělení pokuty inspirovalo k odvetné akci. Vyfotografovali krumlovské historické objekty a lidem umožňují, aby je polepili. Na jihu Čech jde o první případ, kdy galerie dostala pokutu. Ředitelka odmítla postavy z fasády odstranit. Pokud je nic nezničí, měly by tam zůstat do konce roku.