Odbory se bouří proti šéfovi brněnského Národního divadla

Brno - Podle divadelních odborářů ztratil ředitel Národního divadla Brno Daniel Dvořák důvěru zaměstnanců. Divadelníci a jejich příznivci v petici vyzývají brněnské zastupitele, aby zvážili další setrvání Dvořáka ve funkci. Dvořák podle odborů nedostatečně hájí zájmy divadla. Odborářům vadí například úvahy o dočasném přerušení provozu operního souboru, kritizují také plánované dvacetiprocentní škrty v příspěvku města na provoz divadla v příštím roce. Na středu od 13:00 hodin naplánovali protestní pochod přes Brno.

Dvořák považuje kritiku za nedůvodnou. Kritici podle něj nemluví za všechny zaměstnance divadla ani za celý operní soubor. Zdůraznil, že finální rozhodnutí o úsporách ani přerušení provozu dosud nepadlo. „Vypracoval jsem dvě krajní alternativy. Někde na úsečce mezi nimi se bude pohybovat výsledné řešení. Na jedné straně je možnost, že si divadlo vezme úvěr. Na druhé straně je nějaká odstávka,“ řekl Dvořák.

Odboráři Dvořákovi vyčítají to, že dostatečně nehájí zájmy operního souboru s tradicí dlouhou 130 let. „Naprosto nepochopitelné pro všechny kolegy z opery je, že se ředitel nepostavil za své zaměstnance a na rozdíl od všech ostatních ředitelů navrhl likvidační variantu,“ řekla dnes novinářům Hana Procházková z Unie profesionálních zpěváků. Dvořák ale tvrdí, že i jeho cílem je zachovat kontinuitu a co nejméně narušit umělecký program divadla. „Škrty jsem si nevymyslel já,“ zdůraznil Dvořák.

Obavy z přerušení činnosti operního souboru pramení ze dvou zdrojů. Jedním z nich jsou ohlášené dvacetiprocentní škrty v příspěvku města na provoz divadla. Druhým jsou zvažované opravy Janáčkova divadla, v němž opera uvádí většinu svých představení. Pokud divadlo zůstane delší dobu zavřené, bude provoz opery značně omezen. Podle odborářů jsou ale opravy pouze záminkou. Dvořák to popírá, opravy Janáčkova divadla jsou podle něj ve skluzu z minulých let a na jejich dokončení je závislá následná oprava Mahelova divadla.

Znovuobnovení opery je utopie, tvrdí odboráři…

Pokud by se činnost opery příští rok na zvažovaných sedm měsíců přerušila, soubor se již nikdy nedá dohromady ve stejné kvalitě, tvrdí pěvci a hudebníci. „Idea, že se soubor po půl roce nebo roce dá zase dohromady, je utopie. Bude trvat hodně dlouhou dobu, než se bude moci začít hrát,“ uvedla Procházková. Také podle dirigenta opery Jaroslava Kyzlinka „úvaha o tom, že by šlo soubor rozpustit a pak znovu obnovit, je z hlediska umělecké práce naprosto nesmyslná“. Umělci se podle něj nebrání racionalizaci provozu, ale vadí jim „silový přístup“.

Hlavní body petice odborových svazů ND Brno:

  • Protestujeme proti navrhovanému přerušení téměř stotřicetileté kontinuity operního provozu v Brně a z toho vyplývající faktické likvidaci souboru Janáčkovy opery.
  • Žádáme představitele města, aby vyvolali odbornou a seriózní diskusi o koncepčním řešení obtížné situace dlouhodobě finančně utlumovaných brněnských kulturních institucí.
  • Apelujeme na vedení města, aby odpovědně zvážilo únosnost dalšího setrvání Daniela Dvořáka ve funkci ředitele Národního divadla Brno, který mimo jiná zjevná manažerská selhání a naprostou ztrátu důvěry zaměstnanců sám likvidaci Janáčkovy opery jako největšího souboru jemu svěřené instituce navrhl.

Dvořák ale tvrdí, že dočasné přerušení činnosti souboru není výjimečné ani v zahraničí. Podobnému opatření se nevyhnulo například divadlo v Terstu. „Tam tomu říkají zkrácená sezona,“ podotkl. Zdůraznil však, že podoba úsporných opatření na příští rok závisí na tom, zda brněnští radní skutečně uvolní peníze na opravu divadla. Dvořák věří, že o tom rozhodnou už brzy. „Čím později to bude, tím menší vyjednávací prostor budeme mít, a tím ta zvolená varianta bude horší,“ uvedl ředitel.

Operu nezrušíme a Janáčkovo divadlo neuzavřeme, oponuje vedení města

Vedení města Brna dlouhodobě tvrdí, že nemá v plánu operu zrušit ani dlouhodobě uzavřít Janáčkovo divadlo. Poslední fáze oprav divadla se prý ale nedá zvládnout jen za divadelní prázdniny. Budova musí zůstat uzavřená déle. Ani to však automaticky neznamená přerušení činnosti operního souboru. „Žádný soubor nerušíme. Ředitelé městských divadel mají hledat úspory. Pozastavení činnosti není rušení, ale nejednáme ani o tom, že by se pozastavila činnost celého souboru. Jednání probíhají intenzivně a citlivě a město důkladně zváží, jaké kroky v této situaci podnikne,“ doplnila náměstkyně brněnského primátora pro oblast sociálně-kulturní Jana Bohuňovská /ODS/.

Janáčkovo divadlo / Národní divadlo Brno
Zdroj: ČT24/Národní divadlo Brno

Dvacetiprocentní škrty hrozí všem příspěvkovým organizacím města Brna od domovů důchodců až po divadla. Důvodem je plánovaná velká investice do kanalizace, která zatíží brněnský rozpočet. Národní divadlo Brno již oznámilo, že propustí 51 ze svých 610 zaměstnanců. Propouštění se dotkne většiny pracovníků úseku vlastní výroby dekorací a kostýmů, přestože nedávno proběhly rekonstrukce dílen za několik milionů korun. Odejdou s koncem letošního roku. Ani to však neumožní požadovanou dvacetiprocentní úsporu. Operní soubor má 190 zaměstnanců.