Das FilmFest beginnt

Praha – Snímek Wer wenn nicht wir (Kdo, když ne my), který zaujal na letošním Berlinale a byl také oceněn bronzem na německých filmových cenách roku 2011, si vybrali organizátoři festivalu DAS FILMFEST, aby dnes v kině Lucerna odstartoval letošní ročník oblíbené přehlídky německy mluvených filmů. Slavnostní zahajovací projekce se osobně zúčastnil i cenami ověnčený režisér snímku Andreas Veiel a kameramanka Judith Kaufmannová. Role moderátorů zahajovacího večera se ujali performerka Halka Třešnáková a herec a hudebník Philipp Schenker.

6. ročník festivalu DAS FILMFEST proběhne ve dnech 19. až 23. října v pražských kinech Lucerna a Evald a od 24. do 28. října v brněnském Kině Art. Nejen filmoví fanoušci se mohou těšit na celkem šestadvacet hraných i dokumentárních snímků. Pouze pár z nich je či bude v české filmové distribuci, proto je DAS FILMFEST jedinou a jedinečnou příležitostí k seznámení se s nejaktuálnější německou, rakouskou a švýcarskou kinematografií.

I v letošním roce jsou filmy rozděleny do několika tematických sekcí:

REBELOVÉ/DIE REBELLEN - Rebelové, hrdinové i antihrdinové jsou postavami snímků v hlavní sekci letošního ročníku. Vedle filmů Kdo, když ne my nabízí například svěží pop-drama Lollipop Monster se záhadnou Oonou a Lolitkou Ari. Film osobně na festivalu uvede jeho debutující režisérka Ziska Riemannová a představitelka Oony Sarah Horváthová. Sympatie diváků si jistě získá rebelující hrdina Goethe ve filmu režiséra Philippa Stölzla či poťouchlí kamarádi ve splašené komedii Andrease Prochasky Neúmyslný únos Elfriede Ott (Die unabsichtliche Entführung der Frau Elfriede Ott).

NA PRAHU/DIE SCHWELLE - se zaměřuje na lidi, kteří se ocitají „na prahu“, balancují mezi štěstím a tragédií, mezi realitou a fantazií, mezi životem a smrtí. Nabízí tak pod názvem Nemocniční piráti (Stationspiraten) příběh skupiny teenagerů, kteří se musí vyrovnat s diagnózou rakoviny. Ve snímku Smrt podle plánu – André, psychicky nemocný a životem unavený (Tod nach Plan – André, psychisch krank und Lebensmüde) otevírá téma dobrovolného odchodu ze života. Vyrovnání se s minulostí a hledání smyslu dalšího života a postavení se na vlastní nohy nabídne očekávaný snímek Karla Markovicse Dýchat. Chtíč, šílenství a vraždy jsou hlavními „protagonisty“ kritikou ceněné Pastýřovy panenky (Sennentuntschi), kterou hned první den festivalu uvedl v kině Lucerna režisér Michael Steiner.

Das FilmFest - znělka (zdroj: ČT24)

ZEĎ/DIE MAUER - Pohled na život za Berlínskou zdí v 60. a 70. letech nabízí v kině Evald série snímků. Právě v letošním roce si připomínáme výročí stavby, která přeťala životy tisíců Berlíňanů a Němců. Sekci vévodí tři historické snímky z 60. let Německo – konečná stanice Východ, Rozdělené nebe a Sváteční řidiči, které na festival zapůjčila nadace DEFA. 

  • Lollipop Monster zdroj: Das FilmFest
  • Wer wenn nicht wir zdroj: Das FilmFest

Dokumentární DIE DOKU – v této sekci je možné vidět silné příběhy a osudy - např. zpověď oslavovaného spisovatele z NDR, jenž po dvacet let působil jako neoficiální spolupracovník německé státní bezpečnosti (Stasi) ve filmu Vlastizrádci (Vaterlandsverräter), portrét ženy starající se bez jakékoli státní podpory o uprchlíky s názvem Bock for President či strhující životní příběh velkého švýcarského umělce Jeana Tinguelyho.

Programovou nabídku festivalu zpestří i další hosté z řad filmových režisérů, producentů, herců a dalších umělců. Hlavními pořadateli festivalu jsou Goethe-Institut s Rakouským kulturním fórem v Praze a Švýcarským velvyslanectvím v Praze.