Jiří Suchý dostal k narozeninám výstavu

Olomouc - Především literární a divadelní tvorbu, ale i výtvarná díla či sběratelskou činnost Jiřího Suchého mapuje ode dneška výstava, kterou vůdčí osobnosti Divadla Semafor, textaři, herci, zpěvákovi a režisérovi připravilo Vlastivědné muzeum v Olomouci. Vernisáž je součástí oslav Suchého 80. narozenin ve městě.

„Výstavu věnovanou osobnosti Jiřího Suchého jsme plánovali řadu let. Snažili jsme se ji pojmout tak, aby byla lidská a zajímavá. Jejím cílem je ve zkratce zmapovat životní dráhu a uměleckou tvorbu člověka, který se nesmazatelně zapsal do povědomí několika generací diváků,“ řekl ředitel Vlastivědného muzea Břetislav Holásek.

Návštěvníci si mohou do konce ledna příštího roku prohlédnout více než 100 fotografií dvorních fotografů Divadla Semafor Ivana Englicha a Dušana Dostála. Vystaveny jsou i Suchého koláže či grafiky, osobní korespondence či návrhy kostýmů. Jubilant je představen i jako sběratel, ve vitrínách si lidé mohou prohlédnout jeho historické přilby, svaté obrázky či fonografy. Nechybějí ani literární díla, hudební nahrávky či notový materiál.

„Výstava je velkolepá a velmi vkusně pojatá. Sám jsem se na ní dozvěděl, v čem všem jsem hrál. Některé fotografie jsem snad v životě neviděl,“ řekl Suchý. Výstavu doprovází i katalog, do nějž zdravicemi přispěly osobnosti jako například Václav Havel, Jiří Menzel či Miloš Forman. Suchý připomněl, že v Olomouci hrával, a to zejména v Hodolanském divadle. „Dokonce při našem představení Jonáše se jedna těhotná divačka tak smála, že musela narychlo odjet do porodnice. Narodil se jí syn a dostal jméno Jonáš,“ vzpomněl s úsměvem Suchý.

Dnes v Olomouci přijímal gratulace od představitelů olomouckého magistrátu i Olomouckého kraje, ve středu obdrží čestný doktorát Univerzity Palackého. „Čestné doktoráty dostávám jen na Moravě, jeden jsem už dostal na JAMU. A to mám čtyři mešťanky. Jinak mám ale strach, abych nezpychl. Jsou mi tady prokazovány pocty, jako bych byl hlavou nějakého významného státu,“ uvedl Suchý.

Ve Vlastivědném muzeu v Olomouci byla 18. října zahájena výstava Jiří Suchý, která je věnována jeho literární a divadelní tvorbě, ale i výtvarným dílům či sběratelské činnosti.
Zdroj: Vladislav Galgonek/ČTK

Návštěvu Olomouce zakončí Suchý ve středu koncertem v Moravském divadle, který si dal k narozeninám a jenž nese název Znám ještě starší lidi. Suchý oslavil své osmdesátiny 1. října pracovně na jevišti Semaforu, kde oslovuje početné fanoušky už 52 let.