Zlatá Praha pozlatila Karneval zvířat

Praha - Hlavní ocenění Grand Prix Golden Prague 48. ročníku Mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha získal francouzský film Karneval zvířat společnosti Camera lucida productions. Návštěvníci festivalu svým hlasováním rozhodli o tom, že si snímek odnesl i Cenu diváků. Mezinárodní porota posuzovala 77 soutěžních pořadů z 21 zemí. Závěrečné předávání cen se uskuteční od 20:00 ve Velkém sále Žofína. V přímém televizním přenosu ho mohou diváci sledovat na ČT2.

Porota také rozhodla o dalších oceněných. Český křišťál v kategorii Dokumenty o hudbě a tanci si odnáší snímek francouzské společnosti Arte France Jiří Kylián: Zapomenuté vzpomínky. Tento film také získal Cenu České televize.

Druhý Český křišťál v kategorii Záznamy opery, operety, muzikálu, tance, baletu, koncertů atd. si ze soutěže odnesla Verdiho opera s názvem Rigoletto v Mantově společnosti RAI Radiotelevisione Italiana v koprodukci Rada film, BBC a NHK.

Jiří Kylián: Zapomenuté vzpomínky
Zdroj: ČT24/ČT

Zvláštní uznání za mimořádný umělecký počin získal německý film Taktovka režiséra Michaela Wenda, který přináší reportáž z dirigentské soutěže Gustava Mahlera. Ocenění Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 dostal dokument Rostropovič: Violoncellový génius britského režiséra Johna Bridcuta.

Mezinárodní televizní festival Zlatá Praha, jehož 48. ročník se uskutečnil od soboty do dneška, nabídl svým návštěvníkům 77 soutěžních pořadů z 21 zemí světa, šest pořadů zastupovalo Českou republiku a v nesoutěžní sekci bylo možnost zhlédnout čtyři programy. Každý návštěvník si tradičně mohl filmy zdarma přehrát ve festivalové videotéce. Tuto možnost využilo 600 lidí, kteří si zapůjčili celkem 1400 DVD. Největší zájem byl o Galakoncert Jonase Kaufmanna.

Rostropovič: Violoncellový génius
Zdroj: ČT24/ČT

Během slavnostního večera zazní hudba Bohuslava Martinů, Arama Chačaturjana, Pavla Trojana, Johna Clarka a Pabla Sarasata v podání sólistů a uměleckých souborů Pražské konzervatoře, která letos slaví 200 let od svého založení.

Zlatá Praha
Zdroj: ČT24

Nej 48. ročníku Zlatá Praha:

Nejdelší snímek Lulu (181 minut)

Nejkratší snímek Luonnotar (10 minut)

Nejpůjčovanější z videotéky 1) Galakoncert Jonase Kaufmanna, 2) Octopus, 3) Rusalka a Jiří Kylián: Zapomenuté vzpomínky

Den ČT přes 2000 návštěvníků

Počet návštěvníků videotéky 600 lidí

Vypůjčených nosičů 1400 DVD

Počet návštěvníků doprovodných akcí 700