Pierre Richard v Praze - jako vinař a kuchař

Praha - Pierre Richard přijede začátkem listopadu do Prahy. Francouzský herec, kterého si diváci zapamatovali především jako věčně roztržitého smolaře, nepřivedl do Česka žádný film, ale víno. Richard, který je mimo jiné úspěšným vinařem, představí své nové víno, zároveň také otevře restauraci a osobně uvaří večeři o šesti chodech.

„Přijede 7. a 8. listopadu jako vinař a gurmán. Představí novou řadu červeného vína ze svého vinařství a pokřtí restauraci Mon Rouge Pif a stane se jejím patronem. Podle svého výběru a vlastních receptů pak sestaví večeři o šesti chodech, kterou s šéfkuchařem připraví a nabídne,“ doplnil podrobnosti Lukáš Vedral ze společnosti Pregency.

První návrhy a objednávka surovin napovídají, že menu by mohlo obsahovat mušle svatého Jakuba na petrželovém pyré s citronovo-zázvorovou omáčkou, zadělávané telecí karé s černým lanýžem a rybízovou dřeň s kávovým krémem.

Nové víno, které Richard premiérově představí v České republice, se jmenuje Noces d'Argent (Stříbrná svatba). Produkci svého vinařství Château bel Eveque představí nejen odborníkům, ale i fanouškům. V úterý 8. listopadu dopoledne je v jeho plánu setkání s veřejností v Cafe Rozmar, kterou provozuje obecně prospěšná společnost Rozmarýna. Jako vinař přijel známý herec do Prahy naposledy v dubnu 2009, kdy byl hostem veletrhu Víno & destiláty.

Vinařství propadl Richard v roce 1986, kdy koupil usedlost v panství Eveque u Středozemního moře ve vinařském regionu Languedoc Corbieres a zrenovoval tu původní vinice. Jeho první produkce sklidila uznání i ocenění, a tak vytvořil první řadu původních regionálních červených vín, která nazval s humorem Mon Rouge Pif - Můj červený frňák. Jeho vína jsou prý odborníky řazena mezi nejlepší Corbieres na trhu, jeho vinařství získává ceny doma i v zahraničí a je držitelem několika zlatých medailí.