Žižka v novém světle

Praha – Dvouleté výročí od otevření spojil Národní památník na pražském Vítkově s oslavou dokončení rekonstrukce jezdecké sochy Jana Žižky a připravil na pondělí 24. října odpolední program, jehož vyvrcholením bylo právě slavnostní odhalení opravené sochy. Ta je navíc speciálně nasvícena, čímž se veřejnost může kochat po dobu tří dnů, respektive večerů.

„Dva roky otevření Národního památníku slavíme zítra, na dnešek je připraven den otevřených dveří s bohatým programem. V 18:30 proběhne slavnostní znovuodhalení sochy Jana Žižky za účasti ministra kultury. V sedm hodin se pak socha slavnostně rozsvítí a tři dny bude svítit na Prahu,“ prozradil před začátkem dnešního programu Michal Lukeš, ředitel Národního muzea, pod něhož památník patří.

Pondělní odpolední program, který nabídl prohlídky památníku, přednášky i výtvarné dílny, byl přístupný zdarma. Pro návštěvníky muzeum připravilo ukázku a vyprávění o šermířském umění doplněné o předvedení palných zbraní z období husitství. Historii jezdecké sochy Jana Žižky přiblížila přednáška, bylo možné si prohlédnout i unikátní fotografie z pozůstalosti sochaře Bohumila Kafky či expozici husitských zbraní.

Muzeum výjimečně zpřístupnilo hlavní vstup do památníku za sochou Žižky. V budově, která je v současnosti muzeem moderních českých a československých dějin, si lidé mohli prohlédnout mimo jiné stálou expozici Křižovatky české a československé státnosti a výstavu Volby aneb Jak jsme v historii (ne)volili, otevřeno bylo také Mauzoleum Klementa Gottwalda. Návštěvníci viděli i historické záběry ze stavby vítkovického památníku. Zájemci mohli navíc vystoupat k vyhlídce na střeše budovy, odkud je prý jeden z nejkrásnějších pohledů na Prahu. 

Bronzový pomník Jana Žižky patří mezi největší sochy svého druhu na světě. I s podstavcem je vysoký 22 metrů a váží 16,5 tuny. Socha byla odlita podle návrhu sochaře Bohumila Kafky a odhalena byla 14. července 1950 v den 530. výročí bitvy na Vítkově.

Rekonstrukce sochy začala loni v dubnu a dokončena byla letos v září, o měsíc dříve oproti původním plánům. „Celková suma oprav je zhruba 23 milionů včetně DPH. Díky tomu, že se socha nemusela rozebírat, jsme ušetřili zhruba 7 milionů korun,“ doplnil Michal Lukeš.

Jezdecká socha husitského vojevůdce byla při opravě rozmontována a byly v ní vyměněny například spojovací šrouby. Vyztužena také byla její železobetonová konstrukce. Povrch sousoší byl ošetřen tak, aby měl shodnou patinu. Nakonec byl zakonzervován včelím voskem, což by mělo sochu chránit na zhruba 50 let.