Tintin filmový i v knize potěší Čechy

Praha/Brusel – Jedna z nejoriginálnějších komiksových postaviček Tantan, u nás známý spíš jako Tintin, znovu útočí na české čtenáře. Nakladatelství Albatros právě vydává o kresleném hrdinovi dva tituly – historicky první díl Tintin v zemi Sovětů (z roku 1929) a poslední, nedokončený – Tintin a alf-art. Albatrost tím uzavírá kompletní sérii Tintinových dobrodružství.

Hrdina, kterého stvořil samouk Hergé, vlastním jménem Georges Prosper Remi, je odvážný, přátelský, stojí vždy na straně dobra a z každého nebezpečí se dostane. První cesta slavného reportéra Tintina vede do Sovětského svazu konce dvacátých let, kde ho pronásledují komunisté i tajná služba. Narozdíl od dalších dílů je první Tintinovo dobrodružství černobílé a hlavní hrdina belgického výtvarníka Hergého teprve získává své obrysy.

„Velice pěkně je vykreslena špiclovská nátura těch lidí, kteří sloužili tehdejšímu režimu,“ upozornil Ondřej Müller z nakladatelství Albatros. O 54 let později se při svém posledním dobrodružství dostává Tintin na stopu padělatelů umění. Nejde už o klasický komiks, ale jen o črty a poznámky. “Hergé tento příběh nedokončil a ve své závěti poukázal na to, aby nikdo v jeho příbězích nepokračoval," informoval Müller.

O Tintina stál přitom dlouhou dobu Hollywood. Přesvědčit dědice práv se podařilo až Stevenu Spielbergovi. O víkendu měl v Bruselu, rodném Tintinově městě, premiéru 3D film inspirovaný kresleným reportérem i detektivem v jednom. „Objevil jsem Tintina v mých třiceti. Když jsem ty knihy začal číst, probudilo se ve mně znovu dítě. Stal jsem stálým Tintinovým fanouškem,“ přiznal Steven Spielberg, který se premiéry v Bruselu osobně zúčastnil.

Kromě slavného amerického režiséra se na premiéře objevila například také belgická princezna Astrid, která události dodala královský nádech. Snímek se dostává nejdříve do kin v Evropě, než se vydá po světě, včetně Spojených států, na úvod vánoční filmové sezóny. „Unést Tintina a odvézt ho nejdřív do Ameriky, to je něco, co by nás ani nenapadlo,“ prohlásil Spielberg. „Od počátku bylo plánem vrátit Tintina do zemí, kde byl nejvíce milován.“

Za tento postoj si Spielberg získal velkou podporu místních kritiků i přes počáteční obavy z tradičního amerického znesvěcení národních charakterů některých postav, soudí agentura AP. Americký režisér koupil práva k postavě již v 80. letech, a pak fanoušci tři desetiletí čekali na výsledek, kterému se říká „šťastný konec“, soudí expert na kreslené filmy Hugues Dayez. Belgická vláda dokonce ze Spielberga udělala nositele řádu koruny.

  • Jamie Bell autor: Yves Logghe, zdroj: ČTK/AP
  • Premiéra filmu Tintinova dobrodružství autor: Yves Logghe, zdroj: ČTK/AP

Mladý reportér Tintin se objeví v kinech některých evropských zemích ve středu. V českých kinech se snímek představí poprvé 27. října, až 21. prosince pak v USA a Kanadě.