Divadlo off i on během 130 let

Praha - Švandovo divadlo v Praze uvedlo premiéru původního kabaretu s názvem Smíchoff/On. Režisérka Natálie Deáková ho nastudovala podle scénáře dramaturgyně Lucie Kolouchové a uměleckého šéfa Doda Gombára, který je autorem textů písní. Kabaret vznikl na základě historických materiálů a výpovědí současníků o této scéně, která tento měsíc oslavila 130 let existence. Hudbu pro kapelu na jevišti zkomponoval skladatel a dirigent Marko Ivanović.

Tvůrcům prý nešlo o kompletní historický přehled. Spíše komentují mnohdy překotné historické dění kolem této smíchovské scény, která je po Stavovském a Národním divadle třetí nejstarší divadelní scénou v Praze. Zábavný kabaret připomíná historii divadla od zakladatelské postavy Pavla Švandy  až po současného ředitele Daniela Hrbka.

Průvodcem je kabaretiér Tomáš Pavelka, který přiznal, že i pro něho to byl překvapivý pohled, neboť o spoustě situací z minulosti ani nevěděl. V inscenaci se otevírá i pohled za scénu, do zákulisí,  kudy prošly dějiny možná  intenzivněji než přes jeviště. Kabaret své hrdiny  nešetří, dojde třeba na Jiřinu Štěpničkovou, Janu Rybářovou nebo na Miroslava Macháčka.

Reportáž jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

„Museli jsme najít formu, která nám umožní se na to podívat kriticky, s odstupem a zároveň ironicky, proto jsme zvolili kabaret,“ objesnila zvolenou divadelní kategorii režisérka Natália Deáková. 

  • Smíchoff/on zdroj: ČT24
  • Smíchoff/on / Tomáš Pavelka zdroj: ČT24

Smíchoff/on je mozaikou vzpomínek a písniček, namíchané pravdivé příběhy s filktivními událostmi a s otevřeným koncem. Švandovo divadlo je totiž spolu s Vinohradským zařazeno do konkursu na nového ředitele, který by měl proběhnout do konce roku.