Filmové premiéry

S filmovými premiérami se tento týden vydáme napříč žánry. V největším zastoupení vstoupí do českých kin dramata, a to se snímky Dluh o agentech Mossadu, kteří i po letech trpí pod tíhou tajemství, jež se zavázali neprozradit, pokračováním českého filmu Bastardi II a německým snímkem Lollipop Monster o dvou teenagerkách, které spojuje potřeba najít způsob, jak se vyrovnat s chaosem kolem sebe, a nutkání ničit se. Oscarový Tom Hanks naopak nabídne odlehčení v podobě filmu Moje krásná učitelka s Julií Robertsovou v hlavní roli, těšit se ale můžete i na filmové zpracování komiksu Tintinova dobrodružství. Dokumentární film reprezentuje Jeskyně zapomenutých snů.

Dluh - Tři mladí agenti Mossadu, Rachel Singer (Jessica Chastain), David Peretz (Sam Worthington) a Stephan Gold (Marton Csokas) se v roce 1965 vrátili domů jako hrdinové poté, co ve východním Berlíně úspěšně vystopovali a zabili nacistického válečného zločince, bývalého doktora z Osvětimi. Teď již vysloužilí agenti Mossadu, Rachel (Helen Mirren), David (Ciarán Hinds) a Stephan (Tom Wilkinson) mají status národních ikon, dcera Rachel dokonce o jejich misi napsala knihu. Oni však zoufale trpí pod tíhou tajemství, které se zavázali nikdy neprozradit. Před třiceti lety v Berlíně se totiž odehrálo jiné drama než to, které později prezentovali veřejnosti. Důkazem může být informace, že muž, kterého tenkrát dostali za úkol zabít, se prý před pár měsíci objevil živý a na pokročilý věk relativně zdravý v jedné nemocnici na Ukrajině. Dluh je třeba zaplatit i po tolika letech. Dřív než se o něm dozví věřitel a srazí trojici hrdinů z piedestalu.

Moje krásná učitelka - Oscarový Tom Hanks hraje v nové americké komedii Larry Crowne chlapíka středního věku, který díky ekonomické krizi ztratí práci. Do té doby pracuje jako úspěšný šéf v hypermarketu. Larry zjišťuje, že bez vzdělání dobrou práci nezíská, a proto se rozhodne pro návrat do školních lavic. Chce si rozšířit své obzory, ale hlavně získat lepší kvalifikaci pro své budoucí povolání. Ve škole se zapíše do hodin komunikace a nečekaně se zamiluje do své učitelky Mercedes (Julia Roberts), která ve svém osobním životě řeší spory s manželem. Obyčejný mužský jako Larry, který má mnoho důvodů se domnívat, že jeho život se zastavil, dostane životní lekci: Když si myslíš, že vše, co mělo smysl, už Tě minulo, objevíš důvod, proč žít.

Tintinova dobrodružství - Příběh filmu, inspirovaného po celém světě oblíbenými příhodami knižního a komiksového hrdiny Tintina belgického autora, publikujícího pod pseudonymem Hergé, sleduje osudy výjimečně zvídavého mladého reportéra Tintina a jeho věrného psího společníka Filuty. Ti společně narazí na model lodi, který v sobě ukrývá nebezpečné tajemství. Tintin, který je nevědomky vtažen do samého středu několik set let staré záhady, se ocitá na mušce Ivana Ivanoviče Sacharina, ďábelského padoucha, který je přesvědčen, že Tintin ukradl vzácný poklad, spojovaný se zákeřným pirátem zvaným Rudý Rackham. V doprovodu svého psa Filuty, starého mořského vlka kapitána Haddocka a dvojice nešikovných detektivů Kadlece a Tkadlece procestuje Tintin křížem krážem celý svět ve snaze dostat se jako první na místo posledního odpočinku lodi Jednorožec, vraku, který by ve svém nitru mohl skrývat klíč k obrovskému bohatství… A také prastarou kletbu.

Bastardi II - Druhý díl začíná krátce po smrti největšího bastarda Michala Dostála. Michalův otec a dědeček jsou přesvědčeni, že učitel Majer stál za vraždami všech tří žáků a mstil smrt své sestry. Začnou tak Majera psychicky deptat a hledají důkazy. Důkazy hledá také nový policejní vyšetřovatel Karas, jenž přebírá agendu po zesnulém policejním vyšetřovateli Palečkovi. Karasovi se okamžitě v případech úmrtí „Bastardů“ něco nezdá a začíná se zaměřovat též na Majera, který je v tuto chvíli již ředitelem školy.

Lollipop Monster - Středoškolačky Ari a Oona jsou odlišné typy, a přesto jsou si podobné. Ari s blonďatými copy pochází z navenek spokojené trendy rodiny jako vystřižené z katalogu na panenky Barbie. Tmavovlasá Oona vyrůstající v uměleckém prostředí se zasekla v temném berlínském undergroundu osmdesátých let. Mezi cukrově růžovou panenkou a černě oděnou rockerkou však vzniká pevné pouto. Společné pro obě dívky, řídící se svými pudy a instinkty, je schopnost ničit se. Ari nevázaným sexem, Oona morbidními kresbami. Nové přátelství je vyvede z prostředí nefungujících rodin a pomáhá jim zvládnout pokrytectví okolí. Až do okamžiku, kdy dojde k události, která všechno změní.

Jeskyně zapomenutých snů - Když v roce 1994 vstoupil francouzský archelog Chauvet a jeho tým do neznámého jeskynního systému v malebném údolí řeky Ardeche, netušil, že právě učinil fascinující objev, kterým se navždy zapíše do dějin. V jeskyni, která dodnes nese jeho jméno, totiž narazil na dosud nevídanou kolekci jeskynních maleb, jež jsou jednou tak staré než jakékoliv předchozí objevy. Desítky tisíc let hermeticky uzavřená jeskyně vydala kromě maleb i mnoho dalších stop po životě člověka a zvířat, která ho v té době obklopovala. Vzhledem ke křehkosti celého systému je jeskyně veřejnosti nepřístupná a oscarový režisér Werner Herzog (ikona světové kinematografie, autor řady hraných i dokumentárních filmů) byl prvním a zřejmě i posledním filmařem, jenž dostal možnost v jejích prostorách natáčet. Vznikl tak film, který nás díky zvolené 3D technologii dokonale provede místem, jež nám příroda a naši předci uchovali ve stavu, v jakém byl opuštěn před 20 000 lety.