Petici proti zavření opery má už v rukou i Brno

Brno – Zaměstnanci Národního divadla Brno pokračují v protestech proti plánovaným škrtům v brněnské kultuře a úvahám o dočasném přerušení činnosti operního souboru. Sešli se dnes před brněnským magistrátem, aby náměstkyni pro kulturu Janě Bohuňovské předali petici. Tu už podepsalo několik tisíc lidí z řad příznivců divadla i umělců. Podle náměstkyně zváží rada při rozhodování o budoucnosti opery petici jako jeden z argumentů.

"Za jedenáct dní, co petice existuje, ji podepsalo téměř 13 tisíc lidí, v on-line formě na internetu asi 5 tisíc. Veliká solidarita a obrovská vlna podpory nás opravdu překvapila, podporují nás i renomované domy a orchestry," upřesnila za petiční výbor operní pěvkyně Hana Procházková.

Divadelníci v petici protestují proti navrhovanému přerušení mnohaleté kontinuity Janáčkovy opery v Brně, také žádají město, aby vyvolalo odbornou diskusi o koncepčním řešení financování kulturních institucí v Brně a v neposlední řadě apelují na město, aby zvážilo další setrvání ředitele brněnského Národního divadla Daniela Dvořáka ve funkci.

„Jako odborová organizace v divadle kritizujeme hospodaření našeho vedení už dlouho, bohužel se nám ze strany města nikdy nedopřávalo moc sluchu,“ tvrdí Procházková, politiky k jednání prý přiměl až mediální tlak. „Myslíme si, že ředitel a manažer, který propustí 60 lidí, zruší výrobu, a navrhne propuštění dalších 180 lidí souboru opery, by neměl být ředitelem,“ doplnila důvody, proč odboráři chtějí Dvořákovo odvolání.

Město Brno zvažuje na příští rok až dvacetiprocentní škrty ve všech příspěvkových organizacích včetně divadel. V případě Národního divadla Brno škrty představují snížení rozpoču o 41 milionů korun. Propuštěním 51 lidí - ústní výpověď z divadla už dostalo 51 pracovníků dílen - divadlo ušetří 12 milionů korun.

„Ředitel se neodvolává podle toho, jestli se někomu líbí, nebo nelíbí, ale podle toho, jakým způsobem funguje,“ vzkázal odborářům brněnský primátor Roman Onderka s tím, že Dvořákovo ne/setrvání ve funkci se nemůže řídit podle jejich přání, ale je na zodpovědnosti Rady města Brna.

Variant je několik, tvrdí město i odboráři

Onderka i vedení města upozorňuje, že jednání o míře škrtů a podobě úsporných opatření dosud neskončila. Úvahy o přerušení činnosti operního souboru se objevují kvůli plánované rekonstrukci Janáčkova divadla, kde opera uvádí většinu svých představení. Ředitel Dvořák tento týden na setkání s vedením města navrhl jako nejlepší variantu, jak se vypořádat s chybějícím rozpočtem, úvěr. Na otázku, zda je tak zažehnán černý scénář rozpuštění souboru, uvedl, že případná odstávka souvisí spíše s případnou rekonstrukcí Janáčkova divadla, ne s finanční otázkou.

Rozhovor s Hanou Procházkovou (zdroj: ČT24)

Dočasné přerušení činnosti (mluví se o sedmi měsících) by operu podle odborářů ale nevratně poškodilo. „Myslím si, že odstávka z důvodu rekonstrukce divadla je nějaký zástupný problém, protože město na to, aby opravilo Janáčkovo divadlo, nemá peníze. Peníze, které sežene, budou určeny na opravu pouze dílčí, to je můj názor,“ poznamenává k situaci Hana Procházková.

I kdyby k rozsáhlejší rekonstrukci došlo, existují podle ní i jiné varianty než přerušení činnosti souboru. „Může například jezdit na umělecké zájezdy, hostovat po České republice, může hrát v Mahenově divadle,“ nabízí některé možnosti. „Představitelé města a náš pan ředitel by se měli zamyslet a vymyslet nějaký smysluplný plán, abychom tuto těžkou situaci přežili,“ dodává.