Státní cena za literaturu pro Hodrovou, za překlad pro Hilského

Praha - Letošní laureátkou Státní ceny za literaturu se stala spisovatelka Daniela Hodrová. Cenu za překladatelský počin pak získal Martin Hilský. Ocenění mohli získat autoři významným děl, jež vyšla v letošním či loňském roce. Oznámeny dnes byly také Ceny ministerstva kultury. Slavnostní předání cen z rukou ministra kultury Jiřího Bessera se uskuteční 27. října na ceremonii v Národním divadle. V záznamu ji uvede tentýž den ČT2 od 21:30.

Hodrovou porota ocenila nejen za její poslední román Vyvolávání, ale za i za dosavadní literární tvorbu. "Ačkoliv jsem přesvědčen, že umění je nadpohlavní, je třeba zmínit, že je to teprve podruhé, co cenu získala žena. Hodrová nepatří k pisálkům, jež každý rok chrlí několik titulů. Dlouhé časové intervaly mezi jejími knihami svědčí o její estetické odpovědnosti,„ okomentoval rozhodnutí odborné poroty její místopředseda Vladimír Novotný. Hodrová za sebou ve “spisovatelském klání" zanechala například Emila Hakla či Radku Denemarkovou.

Hilský je uznávaný odborník na tvorbu Williama Shakespaera a přední překladatel z angličtiny. překladatel jeho děl. Do češtiny přeložil autorovy komedie, tragédie i básnické sonety; letos vydal kompletní překlad Shakespearova díla.

Reportáž Terezy Radvákové (zdroj: ČT24)

"Máte-li překládat 400 let staré hry, máte jen dvě možnosti. Buď budete text překládat věrně, doslova, nebo je přeložíte tak, aby se daly hrát na divadle. Hilskému se podařilo, že ty hry jsou neobyčejně působivé na divadle a zároveň věrné, co se týče podoby s originálem," uvedl předseda poroty Jiří Hanuš s tím, že v Česku není většího odborníka na Alžbětinskou dobu a dílo jejího nejslavnějšího autora.

V porotě, jež uděluje ocenění za mimořádné české literární dílo, letos zasedl například literární kritik Vladimír Novotný, básník Zeno Kaprál, literární vědec Martin Pilař a spisovatel Jan Suk. Nejlepší překlad do češtiny roku 2011 pak vybírala romanistka Helena Beguivinová, odborník na anglický jazyk Jiří Hanuš, japanistka Zdenka Švarcová a germanista Milan Tvrdík.

Oba laureáti dostanou kromě diplomu i peněžní ocenění ve výši 300 tisíc korun.

Státní ceny se od roku 1995 udělují u příležitosti výročí vzniku samostatného československého státu 28. října. Od roku 2003 se spolu s nimi vyhlašují i Ceny ministerstva kultury. Státní cenou za literaturu byli v uplynulých ročnících oceněni například spisovatelé Milan Kundera, Ludvík Vaculík, Karel Šiktanc a Josef Škvorecký. V roce 2010 seznam laureátů doplnil Antonín Bajaja.

Kromě Státních cen byly dnes oznámena i jména letošních laureátů Cen ministerstva kultury. Ocenění za přínos divadlu letos náleží vůbec poprvé tanečníkovi. Choreograf Jiří Kylián titul získal za „dlouhodobé zásluhy v rozvoji tanečního umění v celosvětovém měřítku a za soustavnou podporu českému tanci“. Hudební publicista a popularizátor jazzové hudby v Česku Lubomír Dorůžka pak získal ocenění za přínos české hudební scéně, kategorii výtvarného umění vévodil Leoš Válka, kterého porotci ocenili za vybudování Centra současného umění DOX v Holešovicích. Za celoživotní dílo byl oceněn také architekt Miroslav Masák a kategorii kinematografie a audiovize vévodil Jan Němec a in memoriam hudební skladatel Zdeněk Liška.

Vyjádření porotce Michala Breganta (zdroj: ČT24)