Velebený jazzman Charles Lloyd představí zrcadlo své duše

Praha – Legendární saxofonista a flétnista Charles Lloyd se dnes od 19:30 hodin představí v rámci festivalu Struny podzimu ve Dvořákově síni Rudolfina. Již třemi generacemi posluchačů velebený jazzman přijíždí do Prahy se svým New Quartetem a přiváží novinky z aktuálního alba Mirror. Lloyd i ve svých 73 letech vyniká nezměrnou energií, jíž působí na své posluchače. Do povědomí se zapsal již v době legendárních festivalů v druhé polovině 60. let, kdy byl jedním z prvních jazzmanů, kterým se podařilo oslovit rockové publikum.

„Koncertem Charlese Lloyda pokračujeme v představování výjimečných světových jazzových osobností, skutečných legend. Nedělní koncert považuji za jeden z vrcholů letošního ročníku Strun podzimu,“ podotýká umělecký ředitel festivalu Marek Vrabec. Členy Lloydova kvarteta jsou generačně mladší, avšak již velmi zkušení hudebníci – klavírista Jason Moran, kontrabasista Reuben Rogers a bubeník Eric Harland.

Nádherná hudba s dokonalým frázováním

Osu Lloydova koncertu na Strunách podzimu bude tvořit nové album Mirror, které nabízí podle recenzentů množství nádherné hudby s dokonalým frázováním, melodickou invencí, lyričností a rockovou uvolněností. Jedná se o album velmi osobní, představující jakési zrcadlo saxofonistovy duše a hudebního smýšlení. List The Washington Post jej například zhodnotil: „Charles Lloyd stále patří mezi nejkreativnější jazzové hudebníky, kteří se nespokojí s dosaženým. Skutečný mistr tenorsaxofonu.“ Kritici se také shodují v tom, že současný New Quartet je jednou z nejlepších muzikantských sestav Lloydovy kariéry.

Rodák z Memphisu Charles Lloyd zahájil svou uměleckou kariéru už jako teenager – v pouhých 12 letech doprovázel takové hvězdy bluesového nebe, jakými byli či jsou Howlin‘ Wolf, B. B. King nebo Bobby ‚Blue‘ Bland. Počátkem 60. let vstoupil do kapely avantgardního bubeníka Chico Hamiltona, odkud v roce 1964 vedla jeho cesta na sólovou dráhu. V polovině 60. let dal Lloyd dohromady své slavné kvarteto, ve kterém hrál na piano Keith Jarrett, na kontrabas Cecil McBee a Jack DeJohnett na bicí.

Hned jejich druhé album Forest Flower: Live at Monterey (1966) mělo obrovský úspěch. Bylo jednou z prvních jazzových desek, kterých se prodalo přes milion kusů, a skladby z něj se hrály i v mainstreamových rádiích. Během legendárního Léta lásky hrál Charles Lloyd na stejných pódiích jako Jimi Hendrix, Janis Joplin, Cream, Grateful Dead či Jefferson Airplane. V roce 1967 se dokonce vydal na turné po zemích za tehdejší železnou oponou, v jehož rámci koncertoval i v pražské Lucerně.

Počátkem 70. let se ale Lloyd rozhodl odejít do ústraní, jen občas přijal pozvání k nahrávání ve studiu, mimo jiné od kapely The Beach Boys. V 80. letech se vrátil na scénu s novou kapelou, avšak po několika nahrávkách se opět muzikantsky odmlčel a věnoval se i nadále meditaci a studiu indické filozofie. Natrvalo se k hudbě vrátil až v roce 1988 s novým kvartetem, jehož perlou byl mladý pianista Bobo Stenson. Současné kvarteto, se kterým přijíždí na Struny podzimu, zformoval v roce 2006 a dosud s ním natočil dvě alba: Rabo de Nube (2008) a Mirror (2010).

Jazzová legenda Charles Lloyd (vpravo) se svým New Quartetem.
Zdroj: ČT24/Struny podzimu

Struny podzimu nabízejí až do 10. listopadu i další významné hudebníky a interprety. Festival představí 2. listopadu cenami ověnčený multimediální projekt Uniko finského akordeonisty Kimma Pohjonena. Poté uvede 5. listopadu v klubu Roxy klubovou noc Spotlight, kde mimo jiné vystoupí mladý jazzový pianista Robert Glasper s hiphopovou formací Experiment, britský rapper Ghostpoet, Vojtěch Dyk či En.dru. Robert Glasper odehraje na Strunách podzimu následující den koncert se svým jazzovým triem. Epilog festivalu ozdobí svým virtuózním vokálem mezzosopranistka Vivica Genaux.