Studenti DAMU hledají pravdu o Mašínech

Praha – O rekonstrukci činu bratří Mašínů se pokouší studenti čtvrtého ročníku katedry alternativního a loutkového divadla DAMU. Pod vedením režiséra Jiřího Havelky připravili autorské představení nazvané Já, hrdina. Snaží se tak najít odpověď na vyhrocenou otázku: Jsou Mašínové vrazi, nebo hrdinové? Premiéru uvede KALD 27. října v divadle DISK.

V anonci na představení se uvádí, že se nejedná o nic jiného než o fakta a že jde o holou kriminalistickou rekonstrukci. Na útěk bratrů Mašínů za svobodou přes přísně střežené hranice, při kterém zemřeli lidé, každý nahlíží vždy z trochu jiného úhlu pohledu.   

„Jde především o to, zjistit, jak asi proběhly ty tři zásadní případy vražd, ke kterým došlo tady na území Československa, ještě předtím, než bratři utekli,“ domnívá se režisér a spoluautor představení Jiří Havelka.

V inscenaci se používají policejní zprávy, pitevní protokoly, ale nezazní žádná hodnocení. V roli soudce se ocitá divák. Tak, jak se postupně ale odkrývají všechny dostupné informace, je čím dál těžší vynést ortel. To byl právě záměr inscenátorů. „Je vlastně zajímavé takhle ukázat lidem, jak se dá manipulovat s pravdou,“ prohlásil student DAMU Jiří Böhm.

Téma bratří Mašínů už divadelně zpracoval například Miroslav Bambušek v České válce pro Divadlo na Zábradlí a nebo David Drábek v Klicperově divadle v Hradci Králové ve hře Náměstí bratří Mašínů.

  • Já, hrdina zdroj: ČT24
  • Já, hrdina zdroj: ČT24

Inscenátoři k představení:

Připadáte si objektivní? A na čí straně stojíte? Autorská inscenace čerpá z policejních záznamů, autentických rozhovorů a internetových diskuzí k tématu bratří Mašínů. Režisér inscenace dodává: „Zajímá nás česká mašinérie, která vznikla kolem bratrů Mašínů. Zajímá nás kontext, který ovlivňuje naše názory. Co je to vlastně názor? Kde a jak vzniká? Rozhodli jsme se nehledat pravdu. Prostě předložíme fakta.“

Vytvořit si názor – a pak ho změnit – máte možnost po celou sezónu 2011/2012 na internetových stránkách i v divadle DISK.