Londýnský festival ocenil drama s Tildou Swintonovou

Londýn - Britské drama We Need to Talk About Kevin (Potřebujeme si promluvit o Kevinovi) s Tildou Swintonovou v hlavní roli získalo ve středu večer na Londýnském filmovém festivalu cenu pro nejlepší film. V soutěži o nejlepší debut vyhrál argentinský film Las Acacias (Akácie).

Film skotské režisérky Lynne Ramsayové We Need to Talk About Kevin je adaptací stejnojmenného románu Lionel Shriverové. Britská herečka Tilda Swintonová hraje hlavní úlohu matky, která se potýká s žalem a pocitem viny, protože její syn spáchal masakr ve střední škole. Je to teprve třetí film Ramsayové a první za deset let. „Je to úžasný a nekompromisní příběh trýzně, která může nahrazovat lásku,“ uvedl o vítězném snímku předseda poroty režisér John Madden.

Sutherlandovu cenu za debut získal argentinský režisér Pablo Giorgelli za road movie Las Acacias. Stejnou cenu dostal letos i v Cannes a v Londýně v konkurenci dvanácti uchazečů porazil i slovensko-český snímek Dům režisérky Zuzany Liové. Nejlepším dokumentem byl vyhlášen snímek německého režiséra Wernera Herzoga Into the Abyss: A Tale of Death, A Tale of Life (Do propasti: Příběh smrti, příběh života) o trestu smrti. Cenu pro britskou naději dostala devatenáctiletá herečka Candese Reidová za debut ve snímku Junkhearts.

Cenu za celoživotní dílo převzali kanadský režisér David Cronenberg a britský herec Ralph Fiennes. Festival uvedl Fiennesův režijní debut, adaptaci Shakespearovy hry Coriolanus, stejně jako Cronenbergův nejnovější snímek Nebezpečná metoda. Kromě Domu byly na festivalu uvedeny české filmy Alois Nebel a Pouta, stejně jako další slovensko-česká koprodukce Cigán.

Již 55. ročník festivalu skončí dnes večer britským filmem The Deep Blue Sea. Londýnský filmový festival patří k největším přehlídkám v Evropě a má charakter nesoutěžního festivalu. Snaží se ukázat londýnskému publiku nejlepší snímky uplynulého roku, které však již byly často uvedeny na jiných přehlídkách. Předloni ale organizátoři ve snaze dodat přehlídce na významu poprvé udělili cenu za nejlepší film přehlídky.