Osud, poslání a úděl prvních dam

Roztoky – Existence postu první dámy byla vždy velmi sledovaná, často ale zahalená rouškou tajemství. Výstava ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy představuje manželky prezidentů od roku 1918 do současnosti, a to nejen v jejich základní, reprezentativní úloze. Expozice chce ukázat i jejich nezaměnitelné postavení ve společnosti. Sleduje tak jejich veřejné působení, nejrůznější osobní aktivity (např. charitativní a spolkovou činnost) a rozličná vystoupení, jak je často rozdílně požadovala a diktovala měnící se společenská poptávka.

Na výstavě nazvané První dámy – osud, poslání, úděl s podtitulem Životy v paprscích slávy – v šeru neviditelnosti jsou k vidění dokumenty, fotky, ale třeba i nábytek nebo oblečení prvních dam. „Materiály jsme sháněli asi tři roky. Původní záměr byl udělat jen módu prvních dam, což nebylo možné, protože té módy se zachovalo málo. Vycházeli jsme zejména z archivních dokumentů a z fotografií,“ upřesňuje kurátorka výstavy Marcela Šášinková.

Podle kurátora Jana Růžičky byl úděl prvních dam takový, jaký určila příslušná doba. „Většinou se po nich chtělo, aby reprezentovaly. Každá se s tím vyrovnávala po svém, tak jak jí to dovolily podmínky, rozhled, inteligence a osobnost,“ podotýká.

Manželky prezidentů byly takřka vždy nedílnou součástí společenského dění a nezřídka stály na jeho pomyslném vrcholu. Často byly nezaměnitelným způsobem národem vnímány (zejména pak jeho ženskou částí) jako nedostižný vzor, hodný napodobování; úcta a obliba někdy přerostly do polohy nekritického zbožnění, jindy zas do utajovaného posměchu.

Výstava je ve Středočeském muzeu k vidění do konce února.