Svým vlastním hrdinou

Praha – Způsobů, jak motivovat děti ke čtení, je jistě mnoho, projekt JáHrdina vychází z toho, že lidé zkrátka nejraději čtou sami o sobě, a umožňuje malým čtenářům, aby se stali hlavní postavou pohádkového příběhu.

Do jedné z předem daných šablon pohádkových příběhů autoři doplní jméno konkrétního dítěte, které jim pošlou jeho rodiče. I děj pohádky se odehrává v místě, kde malý čtenář doopravdy bydlí.

„To, že čtou sami o sobě, jim dává nějakou motivaci. Projekt je určený i pro větší děti v první, druhé třídě, nebo pro dyslektiky, kteří potřebují větší motivaci, aby četli,“ vysvětluje autor projektu Jakub Mádle.

Nápad s tzv. personálními knihami pro děti vznikl před několika lety ve Spojených státech, kde si rychle získal popularitu. V České republice ale zatím funguje jen několik menších výroben. „Je to založeno na dobré myšlence, ale je mnohem lepší, když rodiče sami vyprávějí dětem příběhy, a pokud mají tu možnost, tak třeba i vydají knihu, která se pak stane určitou rodinnou pamětí,“ domnívá se odbornice na dětskou literaturu Jana Čeňková. Projekt JáHrdina ovšem může pomoci literárně méně talentovaným rodičům k tomu, aby se i jejich děti na chvíli staly pohádkovými hrdiny.

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)
Vydáno pod